Az igazi chili con carne

Chili con carne egy igazi mexikói konyhájából

2016/12/12

Amiről mindenki azt hiszi, hogy mexikói, valójában az Egyesült Àllamok déli államaiból szivárgott át Mexikóba, és ott tökéletesedett. Ez a chili con carne.

Az idő halad, a korok változnak Most már megy bele a paradicsomszósz, meg kukorica, meg akármi. Került bele az idők során oregánó, meg római kömény is. Érdemes a chili con carne változataival kísérletezni, hiszen mindenki mást szeret. Nekünk ez a kedvenc. 

Hozzávalók: 

  • 150 g füstölt szalonna
  • 400 g marhalapocka (és marhanyak vegyesen)
  • 100 g darált marhahús (ugyanebből)
  • 500 g vörösbab
  • 700 ml paradicsomszósz
  • 1 közepes db piros kaliforniai paprika(elhagyható)
  • 1 db sárga kaliforniai paprika (elhagyható)
  • 140 g csemegekukorica (konzerv, elhagyható)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 200 ml sör
  • 1 dl marha alaplé (vagy víz)
  • 4 gerezd fokhagyma (nagyobb)
  • 2 ek oregánó (morzsolt, eredetileg ez nincs benne)
  • 2 ek római kömény (őrölt, eredetileg ez nincs benne)
  • 2 db chili (friss zöld és cayenne chili felvágva)
  • 3 ek jalapeño (friss, felvágva)
  • 1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor (vagy 3 kocka étcsokoládé)
  • 1 tk fahéj (púpos)
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

1. A babot előző este beáztatjuk. Egy nagy edényben, amit sütőbe is lehet tenni, olajat forrósítunk. Ebben 15-20 perc alatt lesütjük a császárszalonnát és a húsokat. Rádobjuk a felaprított hagymát és üvegesre pirítjuk a hússal.

2. Jöhet a fokhagyma, az oregánó, a rómaikömény, a chilik ízlés szerint, a fahéj, a kakaó. 2-3 percig tovább sütjük, folyton kevergetve. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát. Ismét 2-3 percig sütjük, kevergetjük.

3. Ráöntjük a paradicsomszószt és a sört vagy vizet, annyit, hogy épp ellepje, ekkor kerül bele a beáztatott bab is. Sózzuk. Jól összekeverjük, majd 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és ott főzzük kb. egy-másfél órát. Közben néha mozgassuk meg, ellenőrizzük a sóját vagy csípősségét, szükség esetén még adhatunk hozzá vizet.

4. Ha a bab és a hús puha, kivesszük a sütőből, és belekeverjük a kukoricát, ha szeretnénk. Egyet még rottyantunk rajta. Forrón magában tálaljuk.

Jó étvágyat!

Hozzászólások