Az igazi rakott krumpli itt kezdődik

Elálruljuk a titkot

2016/02/18

Anyáink és nagyanyáink szerencsére nem állnak le és bátran tovább örökítik, amiket még ők maguk tanultak az ősöktől. Most rajtunk a sor, hogy megmutassuk, milyen az igazi rakott krumpli, ahogy majd az unokáid is enni fogják!

Ahogy azt már ti is észrevehettétek, az eddigi jól bevált receptek mellet nagyobb hangsúlyt fektetünk az egyes ételek elkészítésére, azon belül is azokra a konyhai trükkökre, jó tanácsokra, amivel finomabb vagy egyszerűbb lesz az ételek elkészítése. A lényeg, hogy a fűzés egyszerű gyors legyen és a végeredmény pedig fantasztikus, igazi íz-orgazmus!

Jöjjön most ennek fényében egy nagy klasszikus, a rakott krumpli!

Hozzávalók:

  • Egy közepes (20-22 cm átmérőjű) sütőtál (jénai)
  • 5 db közepes méretű piros héjú burgonya (megfőzve, ez a burgonya nem esik szét szeletelés közben)
  • 3 db főtt tojás
  • 1 nyers tojás
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 25 dkg lecsó kolbász, vagy krinolin
  • 1 nagy dobozos 20%-os tejföl
  • étolaj / vaj
  • fokhagyma
  • vörös hagyma
  • bacon
  • hígabb főzőtejszín
  • vaj
  • reszelt sajt (ízlés szerint)

rakott krumpli (2)

Elkészítés:

A tojásokat a burgonyával hideg vízbe feltesszük főni. Forrástól számítottan 10-12 perc múlva kivehetjük a tojásokat. Célszerű egy tálba, hideg vízbe tenni, hogy hamarabb kihűljön. A burgonyát tovább főzzük és időnként tűpróbával ellenőrizzük a keménységét. Akkor jó, ha a hústű, vagy villa egyenletesen halad át a burgonyán. A megfőtt burgonyákat is tegyük hideg vízbe, hogy hamarabb kihűljenek. Amíg a megfőzött alapanyagok hűlnek, vékony karikákra vágjuk a füstölt kolbászt és a lecsó kolbászt. Amikor kihűlt a burgonya és tojás, megpucoljuk és vékonyan felkarikázzuk.

Kezdjük az összeállítást!

Az edényt vékonyan kikenjük a vajjal, vagy olajjal. Én vajat használok amikor csak lehet. Rétegesen elkezdjük berakni az összetevőket. Főtt burgonya (karikákat sózni, borsozni), lecsókolbász, tojás, füstölt kolbász sorrendbe. Ez a sorrend nekem azért vált be, mert így a füstölt kolbászból kiolvadó fűszeres ízek teljesen átjárják az ételt.

Az eddig összerakott rétegek tetejére kenjük a tejfölt. Majd az előbb megismételt folyamatot addig folytatjuk, amíg a burgonya kivételével el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére tegyünk egy réteg burgonya karikát, amivel tulajdonképpen lezárjuk az ételt. A maradék tejfölbe keverjük bele az 1 db nyers tojást, és egyenletesen eloszlatva öntsük a rakott krumpli tetejére.

Előmelegített 180 fokos sütőbe tegyük és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

TIPP

Az alapreceptet nagyon sokszor szoktam még íz-gazdagabbá tenni azzal, hogy teszek a rétegek közé, apróra vágott bacon, vagy kolozsvári szalonnát, ill nagyon vékony fél karikákra szeletelt gyengébb hagymát, pl. sonka hagymát, de jó a sima vörös hagyma is.

Lehet a tejfölbe 2 gerezd zúzott fokhagymát tenni, nagyon finom ízeket érhetünk el, akkor is, ha a fokhagyma és a sült bacon íze párosul.

Ahhoz, hogy egy kellemes krémes állagot érjünk el, használjunk főzőtejszínt és vajat is. A főzőtejszínt a tojásos tejfölös keverék előtt öntsük az ételre és tegyünk rá néhány szelet vajat.

 

És, ami nagyon fel tudja dobni ezt az ételt, az az, hogy amikor már kész a sütés, kivesszük a sütőből és megszórjuk egy jó nagy adag reszelt sajttal. Ez lehet sima trapista, vagy füstölt sajt. A lényeg, hogy ne legyen nagyon karakteres ízű sajt, mert elveszi az ételünk eddigi ízét. Ezzel a sajttal vissza tesszük az ételt a sütőbe 220 fokra, vagy ha van akkor grill funkcióra. Így pirítjuk meg a sajtot a tetején. Mennyei lesz!!! Gondoljatok bele, bacon, fokhagyma, tejszín, kolbász és a végén az olvasztott sajt, aminek az állaga egy nagyon krémes szószban készült burgonyás étel. Nagyon finom!!!

Holnap innen folytatjuk néhány tuti tippel, hogyan turbózd fel a rakott krumplit. Vigyázz, jövünk!

Hozzászólások

Az Európai Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy az rcnews.hu úgynevezett További információk

Az Európai Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy az rcnews.hu úgynevezett "cookiekat", vagy "sütiket" használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, melyeket a weboldal helyez el az ön számítógépén, hogy egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést az rcnews.hu-n. A sütiket bármikor letilthatja böngészője beállításainál. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" gombra kattint, elfogadja a sütik használatát!

Bezár