Az Iszlám Állam már a szír fővárost ostromolja

Újabb menekülthullám indulhat

2015/09/02

A kegyetlenkedéseiről ismert Iszlám Állam nevű terrorszervezet már Szíria egyharmadát az ellenőrzése alatt tartja, most azonban annyira előretörtek, mint még soha: már öt kilométerre vannak a főváros, Damaszkusz kapuitól.

Miközben az Iszlám Állam manapság a legtöbb terrorcselekményért felelős, és kiterjedt területeket tart ellenőrzése alatt, a világ nem tud mit kezdeni a szélsőséges szervezettel, sem az afrikai, sem a nyugati országok. Közben a városias régiók felé terjeszkedő ISIS pedig már Damaszkuszig jutott.

Az al-Dzsazíra információi szerint már öt kilométerre vannak a szír főváros központjától, és heves utcai harcok folynak. Még sohasem jutottak ennyire közel a civilizációhoz, amelytől egyébként olyan távol állnak.

muslim militants

A város külterületen egyébként mér tavaly július óta jelen van az Iszlám Állam, , de csak most törtek be, három részre szakítva Damaszkuszt. A harcoknak rengeteg civil áldozata van, ami újabb menekülthullámot indíthat meg, hiszen két és fél millióan élnek azon a területen, ahol a harcok folynak.

Közben Magyarországon is egyre feszültebb a helyzet, a menekültek az utóbbi napokban a Keleti pályaudvarnál tüntettek, mert nem engedik tovább őket Németországba, a pályaudvart le is zárták, többen a Nyugatihoz utaztak át, szerda délelőtt pedig a Kökinél több százan gyűltek össze.

Hozzászólások