Az otthon illata

Mi csapja meg az orrunk az ajtóban?

2014/08/26

Van, ahol édeskés, máshol jellegzetesen fűszeres, megint másutt szinte észrevétlen az az illat, ami az ajtón belépve fogad bennünket. De vajon van-e valódi otthon-illat?

Ugye érezted már, akár csak egyszer is, hogy egy lakásba belépve rég elfeledett emlékek törnek elő? Vagy előfordult, hogy ritkán látott rokonokhoz mentél látogatóba, és bár a lakás illata nem mindennapos, mégis azt gondoltad: ez az illat hozzájuk és csakis hozzájuk tartozik?

aroma

Akkor Neked bizonyára nem kell azt bizonygatni, hogy egy otthonnak valóban van saját illata. Keverednek benne azok az ételek, amiket gyakran főznek és amiknek az illatát valósággal beszippantják a falak, keverednek a lakásban lévő növények illatával, a benne lakók saját illatával, és itt sem kell semmi rosszra gondolni. Az emberi test is kibocsát olyan illatokat, melyeket szinte nem is érzünk, de az orrunk finom sejtjei mégis jelzést küldenek róluk az agynak – olyan ez, mint a kutyák szaglása, ami valaha nekünk is megvolt, csak már elfelejtettük használni.

Ha az „érezhetetlen” illatot nem is, az érezhetőeket mindenképp tudjuk befolyásolni, játszhatunk az érzékekkel, történjék az a saját kedvünkre vagy mások hangulatának befolyásolására. Egy cég nemrégiben dobta piacra az otthonról elnevezett illatkollekcióit, amelyeket illatosított gyertyák és permetek hordoznak, és otthonunkban a segítségükkel különböző hangulatokat varázsolhatunk.

aroma1

Ha úgy tartja kedvünk, pár perc alatt Párizsban érezhetjük magunkat, körülvéve a frissen pörkölt kávé és ropogós croisssant illatával, miközben simogat a fahéj-szegfűszeg-csokoládé elegye. Vagy elrepülhetünk Indiába, kikapcsolódni egy csésze aromás tea mellett, amit az édes vanília és jázmin, valamint a jellegzetes cédrus és mandula illata tesz teljessé. De ha már úgyis lassan ősz van, hunyja be a szemét és képzelje maga elé a toszkánai naplementét, miközben a gyümölcsös illatok borítják el a szobát.

Aki az egyszerűbb illatokat kedveli, azok is találnak kedvükre való variációkat, szinte bárhová is térjenek be: ma már egyáltalán nem számít ritkaságnak az illatosított gyertya és a különféle párologtatók. A természethez igazodva általános elv, hogy tavasszal és nyáron inkább a könnyed gyümölcsös, virágos illatoknak van helye, mint a citrusfélék, eper, málna, sárgadinnye, illetve a tavaszi virágok, orgona, gyöngyvirág, ibolya.

aroma2

A hűvösebb napok beköszöntével aztán egyre jobban esnek a karakteresebb, erőteljesebb fűszeres illatok, a fahéj, szegfűszeg, vanília, ezek a karácsonyi mézeskalács jellegzetes élményét idézik fel, és előkerülnek a fenyő-, alma- és narancsillatú illóolajok is.

A „hordozóanyagok” száma is végtelen variációt kínál, annak megfelelően, hogy mennyire intenzív és hosszantartó hatást szeretnénk elérni. A gyertya nemcsak illatával, de lágy fényével is kellemes, meghitt hangulatot teremt, a füstölőkkel az érzékeket tudjuk felkorbácsolni, az elektromos párologtatók pedig egyszerűen csak láthatatlanul segítik az otthonosság érzésének megteremtését.

essential oils for aromatherapy treatment

A héten az otthon különböző illatait vesszük górcső alá, és ötletekkel is segítünk Benneteket, hogy ne csak látványában legyen otthon az otthon, hanem az orrunkat is kényeztessük.

Hozzászólások