Ufók uralják a televíziót!

Rengetegen nézték az X-Aktákat

2016/01/27

Hétfőn és kedden este új évaddal folytatódott az X-akták című sorozat Cool-on , elvonva a nézőket az RTL Klub-tól és a TV2-től is. Jövő héten kedden jön a harmadik epizód.

Talán nem is olyan meglepő, hogy az 1993-ban indult X-akták sorozat ilyen nagy nézőszámot hozott idehaza. A kereskedelmi célcsoportban 14,7 százalékos volt a nézettség, az RTL Klub 13,1 százalékával szemben. Az egyik nagy vonzereje valószínűleg az, hogy végre itthon is premier időpontban juthattunk egy sorozathoz, kevesebb mint egy nappal az után, hogy az USA-ban leadták volna. A legtöbbször mire itthon leszinkronizálnak egy sorozatot, addigra a többség már régen megnézte online, magyar felirattal. A másik vonzereje a retró faktor.

Ugyanaz a főcím, ugyanazok a jelentközi feliratok, régi vágású történetvezetés, természetesen a jól ismert színészekkel karöltve. Ha pár percet nézünk az új epizódokból, olyan érzésünk van, mintha az évtizedekkel ezelőtti sorozatot néznénk. Csupán az olyan zavaróan erőltetett jelzések mutatják, hogy ez egy 2016-os produkció, mint például az, hogy Mulder ügynök Uber-taxival érkezik, vagy hogy mindenkinek eszébe jut számot cserélni az okostelefonján. Gillian Anderson ismét jól mutat a szkeptikus nyomozónő szerepében, David Duchovny viszont borostás képével és napszemüvegével úgy fest, mintha a Kaliforgia utolsó évadából sétált volna át. Viszont ez még belefér egy kiégett FBI ügynök karakterébe. De tartogat-e annál az érzésnél többet a sorozat, mint mikor jólesően elfogyasztjuk a fagyasztóból előszedett karácsonyi húslevest?

Igen.

Az X-akták új évada azzal mutat túl magán, hogy saját magára reflektál. Az összes eddigi rész nyomozási irányvonalát megkérdőjelezi. Adott egy sorozat, ami a kilencvenes években divatba hozta az összeesküvés elméleteket, majd 2011. szeptember 11-i események után eltűnik. Addigra a világba észrevétlenül beleivódik a paranoia, naponta születnek videók, sőt egész oldalak, amik nagy háttérhatalmi játszmákat igyekeznek lefülelni. Az X-akták fogja a közbeszédben forgó elméleteket és a maga módján kategorizálja, rendbe rakja és a sorozat szerves részévé teszi. Ráadásul érezteti is mennyire túlnőtt társadalmunkon az üldözési mánia: hőseink csak lehallgathatatlan, golyóálló limuzinban tudhatják meg az új titkokat.

Az X-akták sorozat nem váltja meg a televíziós műfajt, nem hoz semmi újat, de nem lehet rá haragudni. Pontosan azt hozza amit ígért: visszaadja a  hangulatot, amiért húsz évvel ezelőtt leültünk borzongani a televízió elé.

Hozzászólások