Balázséknak fizetniük kell

Megszületett az ítélet

2014/11/27

Rossz hír Sebestyén Balázséknak! Lezárták a Class FM ellen indított eljárást. A médiatanács kedden határozta meg a kiszabott büntetés mértékét.

Október elején derült ki, hogy eljárást indítanak Sebestyén Balázsék ellen, ugyanis a Class FM reggeli műsorában napirendre került az ELTE Tanító – és Óvónő Képző karának gólyatábora. Pontosabban az a sajnálatos eset, ami egy fiatal hallgatóval történt: a 18 éves lányt az egyik szervezőként is feltüntetett férfi kényszerítette szexuális aktusra.

A Morning Show műsorvezetői ezután a gólyatáborokról tréfálkoztak és beszélgettek általánosságban. Az adás közfelháborodást keltett országszerte, így számos feljelentés érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz a téma boncolgatása kapcsán.

morning_show2

„Az eljárás a rádiócsatorna egyik szeptemberi reggeli műsorában elhangzottak miatt indul, amelyben a műsorvezetők az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar gólyatáborában történt nemi erőszakról szóló hírt kommentáltak sajátos módon, nagy felzúdulást keltve, és számos hallgatói panaszt generálva” – tudatta korábban az NMHH.

A műsorvezetők eleinte zokon vették az őket ért támadást, majd később levélben kértek bocsánatot azoktól, akiket megsértettek viccelődésükkel, végül pedig a Class FM csapata kampány keretein belül hívta fel a figyelmet a nők elleni erőszak elkerülésére.

sebestyenbalazs

Habár megbánásukat fejezték ki a nyilvánosság felé, úgy tűnik késő volt. Az eljárást elindították, így az NMHH kezébe került a büntetés megítélése, a hatóság pedig döntött két nappal ezelőtt:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa súlyos jogsértésnek minősítette, hogy a Class FM szeptember 1-jei Morning Show című reggeli műsorában a műsorvezetők egy egyetemi gólyatáborban történt nemi erőszakról a mindenkit egyenlően megillető emberi méltóság jogát figyelmen kívül hagyva beszélgettek. A műsorban elhangzottak terjedelmes része a folytonos viccelődés révén az eseményt alapvetően elbagatellizálta. A műsorvezetők nem a kellő körültekintéssel dolgozták fel a hírt, magát a szexuális bűncselekményt tüntették fel jelentéktelen színben, ami sérti az emberi méltósághoz való jogot.

A Médiatanács emiatt 500 ezer forint bírságot szabott ki a Class FM médiaszolgáltatójára, emellett kötelezte, hogy a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül egy, a határozatban rögzített szövegű közleményt tegyen közzé a Class FM nyitóoldalán hét napon át, amelynek legalább két alkalommal a Morning Show adásában is el kell hangoznia. A Médiatanács a szerkesztői szabadságot tiszteletben tartja, és nem szándékozik egyetlen társadalmi probléma, érzékeny téma feldolgozásának módját sem megszabni, de rögzíti, hogy a médiaszolgáltatók a műsorszámok műfajától függetlenül kötelesek tiszteletben tartani az emberi méltóság jogát.” – olvashatjuk a részletet az NMHH közleményében.

Hozzászólások