Így lopják el a bankkártyádat Bécsben

Az osztrák fővárosban minden ATM-et érdemes kétszer megnézni!

2016/06/24

Bécs világszerte népszerű célpont a turisták közt, akik rengeteget használják az ATM-eket, főleg a forgalmas csomópontokban – és sokszor felelőtlenül.

“A paranoia kifizetődő” – mondta Benjamin Tedesco, mikor felfedezte a készüléket Bécs egyik legforgalmasabb ATM-jénél, ami lelopott volna minden adatot a bankkártyájáról. A férfi, aki saját bevallása szerint is retteg a cyberbűnözéstől, mindig minden bankautomatát leellenőriz, mielőtt használná. Több száz alkalomból először az osztrák fővárosban volt “szerencséje”, ugyanis sikerült időben felfedeznie a kütyüt.

via Benjamin Tedesco

Hogy miképp és hogyan működik, nem sikerült megtudnunk, de gyaníthatóan a bevitt adatokat továbbítja egy távolabbi készülékre, mondjuk egy számítógépre vagy egy okostelefonra. Hogy ezekkel az információkkal később mihez kezdenek a tolvajokat, az kérdés, mert a szakemberek szerint ez a készülék önmagában nem képes arra, hogy a kártyához tartozó jelszót is megkaparintsa. Ez azonban közel sem megnyugtató, hiszen egy ehhez hasonlóan okos és szinte észrevehetetlen eszközt a billentyűzeten is lehet helyezni, ami a lenyomott gombokat szerezhetné meg – a kettőt együtt használva pedig minden pénzünktől megfoszthatnak minket a bűnözők. 

Érdemes tehát minden ATM-et alaposan szemügyre venni, mielőtt használjuk; nem lennénk meglepve, ha Magyarországon is kipróbáltak volna már egy-két ehhez hasonló készüléket.

Mellékesen megjegyeznénk azért, hogy a dolognak kicsit kacsa szaga van. Furcsa ugyanis, hogy az úriember már akkor is kamerázik, amikor még nem tudja, mit fog találni, mégis célirányos a dolog, és nem mellékesen egy cyberbiztonsági cégnél dolgozik (amit egyből nevesít is a vadidegen hölgynek, akit egyáltalán nem zavar, hogy hozzányúlnak az ATM-jéhez tranzakció közben). Azt is furcsának találjuk, hogy a képeket egyből a LinkedIN (munkakeresős és -kínálós Facebook) profiljára töltötte fel, amit belinkelt a videó alá. De azért mindenki figyeljen a kártyájára, hiszen az ördög soha nem alszik.

Hozzászólások