Barbecue oldalas

Egy igazi amerikai lakoma

2016/11/18

A barbecue oldalas igazi amerikai, ikonikus étel. Nem túl nehéz elkészíteni, csak a szószt jobb házilag kikeverni, mint a boltban megvenni.

Ha eddig féltél kipróbálni az amcsi partyk kedvencét a barbecue oldalast, most adunk egy kis löketet, hogy megcsináld te is. Egyszerű és finom! 

Hozzávalók:

A húshoz:

  • 2 kg sertés oldalas
  • 4 gerezd  fokhagyma
  • 15 szem  feketebors (egész)

A barbecue szószhoz:

  • 400 g hámozott, darabolt paradicsom konzerv
  • 4 gerezd  fokhagyma
  • 1 csapott mokkáskanál feketebors (őrölt)
  • 1 evőkanál oregánó (morzsolt)
  • 1 csapott kávéskanál rozmaring (őrölt)
  • 1 evőkanál Worcester szósz
  • 5 evőkanál méz – vegyes virág

Elkészítés: 

1. Az oldalast, ha szeretnénk, daraboljuk 2-3 csontonként. (Aki akarja egyben is lehet hagyni akár.)

2. A fokhagymával, és egész borssal edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, és addig főzzük, míg a csont kijön a húsból, (ez egy jó bő óra) ha megfőtt akkor kihűtjük. Míg fő elkészítjük a szószt is. A paradicsomot attól függően mennyire darabos, ha kell turmixszoljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és felforraljuk. Levesszük a tűzről, és kihűtjük.

3. Ha kihűlt hozzáadjuk az őrölt rozmaringot, oreganot, Worcester szószt, mézet és alaposan elkeverjük. Érdemes közben kóstolgatni, mert ki édesebben kis kevésbé édesen szereti. A kihűlt húst egy tálba tesszük, alaposan bevonjuk alul felül, mindenhol a szósszal, és lefedve eltesszük pihenni egy egész éjszakára.

4. Másnap tepsibe tesszük, és megsütjük. Én most sütőben sütöttem lévén, hogy tél van, grill fokozaton kb. 15-20 perc alatt szépen megpirul. Ha grillen sülne is kb. ugyanennyi idő kell neki csak a füst ízzel lesz több, de érdemes sütőben is elkészíteni, mert brutálisan finom étel. Hasábburgonyával tálaljuk az elkészült barbecue sült oldalast!

Jó étvágyat! 

Hozzászólások