Bármikor jöhet a havazás

Mínusz 10 fok is lehet

2015/01/08

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, szerdán késő délutántól az ország északi felén hószállingózás, kisebb havazás is várható. Északkeleten még szállingózhat a hó.

Napközben csapadék nem valószínű, újabb csapadékzóna majd az esti órákban éri el az északnyugati területeket. A Dunántúlon időnként megélénkül a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és -10 fok között alakul, de néhol északkeleten az átmenetileg vékonyabb felhővel borított területeken 1-2 fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön +1 és -6 fok között várható, a Dunántúl nyugati, délnyugati részén emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

Family Building Snowman In Garden

Az időjárási helyzet Európában

Délnyugat-Európa felett, valamint a Balkán-félszigettől a balti államokig magasnyomás húzódik. A délnyugati anticiklon területén napos, enyhe az idő. Spanyolország keleti partvidéke mentén 15 és 20 fok közé is felmelegszik a levegő; a Murcia-n mért 20 fok a legmagasabb maximum jelenleg a kontinensen. Európa nagyobb része azonban fázik. A szárazföld északkeleti harmadán – az 50. szélességi és a 20. hosszúsági kör által határolt területen – a maximum-hőmérséklet nagy területen -10 fok alatt marad; Finnországban helyenként -20 fokig sem emelkedik a hőmérséklet. A következő napokban azonban átalakul Európa nyugati és középső területeinek időjárása, megerősödő áramlással nyugat felől több hullámban enyhe levegő halad a szárazföld középső területi fölé.     Csütörtök estig a magasban zajló melegedés a Kárpát-medencében is elkezdődik, de még csak a nyugati területeken emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

Hozzászólások