Bazlama, a török kenyér

Ha megkóstolod, imádni fogod!

2016/05/20

A bazlama egy kevesek által ismert, török eredetű joghurtos kenyérféle. Kicsit emlékeztet a pitára, de ezt nem gyroshússal fogjuk telepakolni!

A török konyha egyik alapkelléke a bazlama. Rengeteg fogáshoz adják köretként, vagy szendvicsféleségként ez maga a főfogás. Az elkészítése nem tart sokáig, a leghosszabb része az, amíg összekeverjük a hozzávalókat.

bazlama02

Hozzávalók:

  • 1  csomag élesztő
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 1/2 csésze meleg víz
  • 1/2 csésze görög joghurt
  • 4 csésze liszt

Elkészítés:

Oldjuk fel az élesztőt, a cukrot és sót a meleg vízben. Adjuk hozzá a joghurtot és a lisztet, és keverjük alaposan össze (a tészta lágy lesz, de nem ragadós). Terítsük ki a tésztát egy finoman lisztezett deszkán, és formáljunk belőle egy labdát. Fedjük le a tésztát nedves ruhával, és hagyjuk szobahőmérsékleten nagyjából 3 óra alatt megkelni.

Vágjuk a tésztát négy részre. Formáljunk ezekből is golyókat, majd nyújtsuk ki, akárcsak a pizzatésztát. Fedjük le őket ismét egy nedves ruhával, és hagyjuk pihenni 15 percig.

Közepesen melegítsünk fel egy serpenyőt. Tegyük az első adagot a sütőbe, és süssük addig, amíg barna foltok jelennek meg az alján, kb 1 perc után. Fordítsuk meg a kenyeret, és süssük még további 1 percet. Vegyük ki, és csavarjuk bele egy tiszta konyharuhába, hogy melegen tartsa.

Süssük meg a maradékot, fogyasztásig pedig tároljuk egy légmentesen záródó edényben.

Fogyaszthatjuk szendvicsként, vagy főételekhez köretként.

Jó étvágyat!

Hozzászólások