BBQ oldalas – sütőben sütve

Kerti sütés helyett konyhai mesterfogás

2016/05/11

A barbecue – röviden BBQ- az egyik legjobb nyári dolog, amit a kertben lehet végezni. Most azonban mutatunk egy receptet, amivel a konyhában is arathatunk!

A BBQ oldalas talán az egyik legismertebb BBQ étel a marhaszegy mellett. Az elkészítése és a fűszerezése változhat, ahogy szokták mondani: ahány ház, annyi szokás. Ez itt is igaz. Három dolog kell egy jó oldalashoz. Hús, szósz és a pác. A pác lehet nedves pác is, de az igazi szakértők száraz pácot használnak. Így teszünk mi is!

Az oldalast ne vágjuk össze, mint ahogy a klasszikus magyar fokhagymás zsírban sütésnél szoktuk, hanem hagyjuk egyben, max. a hentessel vágassuk el hosszában a csontok miatt.

Ez a szárazpác mennyiség kb. 3 kg oldalashoz elég:

* ½ bögre barna cukor

* 4 ek pirospaprika (ha van füstölt, akkor 2 ek sima, 2 ek füstölt)

* 1 ek őrölt bors

* 1 ek só

* 1 ek fokhagymapor

* 1 tk cayenne bors

Ha kisebb az oldalas, persze arányosan kevesebbet használunk.

A pácolás nagyon egyszerű, a lehártyázott húst vékonyan bekenjük étolajjal, majd egyenletesen, de bőven beszórjuk a fűszerkeverékkel, majd kb. fél órát hagyjuk pihenni.

Sütőt melegítsük elő 105 – 110 fokra és egy tepsiben mehet be a hús. A sütési idő nagyban függ a hús méretétől és vastagságától, így azt pontosan nem lehet meghatározni. Ami biztos, hogy 3 és 6 óra alatt fog elkészülni. 3 óra letelte után egy csipesszel fogjuk meg a hús szélét és ha reped, akkor már jó. Ha nem reped, rakjuk vissza, időnként ellenőrizzük.

Amikor a hús kész, vegyük ki a sütőből és a sütőt tekerjük fel 180 fokra.

Itt jön egy nagyon lényeges pont, be kell kenni BBQ szósszal. Ez lehet egyszerűen egy boltban kapható, de az igazi, ha mi készítjük.

Íme a recept:

* 1/2 tk őrölt feketebors

* 1/2 tk só

* 1 tk örölt chilli

* 240 ml ketchup

* 4 ek mustár

* 4 ek almaecet

* 2,5 ek Worcestershire szósz

* 2 ek citromlé

* 1 ek szójaszósz

* 2 ek melasz

* 6 ek méz

* 1/2 tk Tabasco szósz

* 120 ml barna cukor

* 1,5 ek olaj

* 1 kisebb fej vöröshagyma

* 2 nagyobb gerezd fokhagyma

Elkészítés:

* a száraz összetevőket egy tálba tesszük, elkeverjük

* ugyan így teszünk a nedves összetevőkkel is

* a vöröshagymát nagyon apróra vágjuk és a olajon alaposan megdinszteljük

* hozzá adjuk a zúzott fokhagymát és a száraz fűszereket, majd kb. fél percig pirítjuk

* ráöntjük a nedves összetevőket és kb. 15 – 20 perc alatt lassú tűzön összeforraljuk és besűrítjük.

A húsok mindkét oldalát közepesen bekenjük és mehet vissza a felmelegedett sütőbe. Figyeljünk, hogy ne égjen meg a szósz, csak karemellizálódjon. 20 – 30 perc alatt készre sül, érdemes 10 perc után a bekenést megismételni.

Jó étvágyat!

Hozzászólások