Bemutatjuk a jövő farmját!

Hamarosan az ételeink java ilyen helyekről származhat majd

2016/07/06

Farm ahol élünk helyett farm a jövőből, gondolhatnánk, pedig az ehhez hasonló vertikális termesztés ötlete bizony nem újdonság, és pár helyen meg is valósult!

Egy egykori lézerharcpálya helyén, közel 3000 négyzetméteren, 10 méter magasba nyúlóan alakítottak ki egy agrikulturális oázist Newarkban. A betondzsungel közepén álló, romos épület olyan értéket takar, amiről a legtöbb ember álmodni sem merne – egy úgynevezett vertikális farm lapul meg a régi iparnegyed szívében, ami több mint 250 fajta nővény termesztését teszi lehetővé, ráadásul hatalmas mennyiségben, amit aztán helyi szupermarketeknek és éttermeknek értékesítenek.

Az AeroFarms célja, hogy a világ minden nagyvárosában legyen egy ehhez hasonló létesítmény, amivel biztosíthatnák az emberek számára a friss, egészséges ételeket és ezekkel a nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat. A technológia, amit használnak, lehetővé teszi, hogy 95%-al kevesebb vizet használjanak a termesztéshez, mint egy hagyományos gazdaságban, ráadásul mellőzhetnek bármiféle növény- vagy rovarirtó szert. A növények termőföld helyett egy többször felhasználható, 100%-ban újrahasznosított anyagokból készített szövetben cseperednek, napfény helyett pedig speciális LED-sorok biztosítják számukra a szükséges forrásokat.

A vertikális farmok elterjedésével rengeteg dologban könnyítenénk meg a Föld “életét” – és ezzel a sajátunkat is. Csökkenne a károsanyagok kibocsátása, nem kellene hatalmas távolságokat átszelnünk az élelmiszerekkel, és az üvegházhatás mértéke is könnyebben kezelhető lenne. Reméljük, hamarosan hazánkban is elhíresül ez a kezdeményezés, hiszen minden, ami akár csak a legkisebb mértékben csökkenti az ökológiai lábnyomunkat, az támogatást érdemel!

Hozzászólások