Berecz Zsombor megszerezte a második magyar riói kvótát

A magyar sportoló már a harmadik olimpiájára készülhet

2014/09/23

Berecz Zsombor megszerezte a második magyar riói kvótát

A vitorlázók santanderi világbajnokságán a finn dingi osztályban Berecz Zsombor szombaton olimpiai kvótát szerzett.

Pénteken a finnesek Arany-csoportjában már a 7. és 8. futamot rendezték. Berecz Zsombor a 7. futamban csak a 21. helyen végzett, de a következő futamban javított, és 10.-ként ért célba. Mivel minden versenyző a legrosszabb eredményét kiejthette az összetettben, Zsombor 21. helye törlődött, s ezzel a 15. pozícíóban várhatta a szombati folytatást.

hun_sailing2014

Szombaton nem fújt elég és megfelelően stabil szél ahhoz, hogy megrendezzék a következő két futamot, így a verseny állása péntekhez képest nem változott. Vasárnap már csak az éremfutamot rendezik a legjobb 10 részvételével, így Berecz 15. helye olimpiai kvótát ért.

A riói olimpiára a legjobb 12 finnes szerzett kvótát, de nemzetenként csak egy versenyző. Mivel Berecz előtt két-két brit, horvát, új-zélandi és francia is végzett, így az olimpiai helyek közül a magyar vitorlázónak jutott a 11. A magyar sportoló már a harmadik olimpiájára készülhet. A kvótát igen erős mezőnyben, 33 nemzet 78 versenyzője között érte el.

Berecz Zsombor eredményei az egyes futamokban: 13, 17, 4, 7, 14, 15, (21), 10

A magyar csapat további világbajnoki indulói, Tomai Balázs, Vadnai Benjamin (Laser Standard), Sipos Orsolya és Zsófia (470 női), Cholnoky Sára, Nikl András és Gádorfalvi Áron (RS:X szörf), Virág Flóra és Gecse Balázs (Nacra 17) nem végeztek kvótát érő helyen a világbajnokságon hajóosztályaikban, de egyikük számára sem záródott be az olimpiai indulás lehetősége.

A 2015-ös világbajnokságokon még megszerezhetik a kvótát. (MOB/bl)

Hozzászólások