Berki Jacknek saját dog coach-a van: élvezi a tanulást

Interjú Nyakas Gábor dog coach-al

2018/06/06

Nagyon érdekes interjút hoztunk ma nektek Nyakas Gáborral, aki a világon egyedülálló dog coach-két tevékenykedik. Most pedig Berki Jacket veszi kezelésbe!

Kicsoda Nyakas Gábor?

Nyakas Gábor kutyaviselkedés-szakértő, kutyatréner, kutyakiképző. Egy gyermekkori élmény hatására döntötte el, hogy mivel szeretne foglalkozni.

“A legjobb barátomnak dobermannja volt, mindenki félt tőle, de engem valamiért elfogadott egyből. Nagyon jól tudtam vele kommunikálni, ekkor 12 éves lehettem. 14 évesen vettem az első kutyámat, -persze szülői beleegyezéssel- szintén egy dobermannt. Elkezdtem vele kutyasuliba járni. Elég hamar fölívelt az akkori karrierem, kiképzősegéd lettem, beléptem a székesfehérváriak egyesületébe, 18 évesen pedig átvettem az iskolát. Aztán beláttam, hogy az egyesületi kutya iskola mint formátum már nem járható út, akkor Alba Dog Center néven a MEOE Szfvári szervezetének szerződött partnereként  saját kutyaiskolaként kezdtem el működtetni.” -kezdi Gábor.

29793138_1241323885998624_7502823601715307427_n

“Ekkor megalapítottam az Alba Dog Center nevű kutyaiskolát, majd ezt felváltotta a személyes kultusz és elkezdtem máshogy építeni a márkát és a vállalkozást is. Pályám során tanulmányoztam Bart Bellon, Helmut Raiser, Victoria Stilwell és Cesar Millan munkáját is. Cesar Millan magyarországi előadásain több alkalommal voltam a tréner segítője.” 

Hogy kezdődik egy “kiképzés”? 

“Nagyon speciális elképzelésem van a tanulási folyamatról. Első sorban meg kell tanítani a gazdikat kutyául.”

Berki Jack esetében is így fog működni? Mit fog tanulni a kutyus? 

“Először fel kell mérnem Jack képességeit. Megbeszélem Berki Krisztiánnal miben változhatna Jack, milyen irányt célozzunk meg vele kapcsolatban. Nála -és a legtöbb kutyusnál- elsődleges cél, hogy a kutya mindenféle élethelyzetben tudjon alkalmazkodni gazdájához. Nagyon fontos, hogy szociális legyen a környezetével, mindenhova el lehessen vinni. Krisztián esetében ez különösen fontos az életvitelét tekintve. Javasolni fogom mik azok a dolgok, amiket erősíteni kell nála. Fontos megemlíteni, hogy a bulldogok nagyon erős személyiségűek. Most még cuki meg aranyos, de az ivarérés fog hozni némi nemkívánatos viselkedést” – részletezte Nyakas Gábor.

Hogyan zajlik egy ilyen személyre szabott tanulási folyamat?

“A kutya folyamatosan velem van, egész nap viszem magammal. Amit tudni kell, hogy nekem nincs alkalmazottam én ezt feleségemmel Orsival csinálom. Csak annyit vállalunk, amit minőségben és mennyiségben meg tudunk oldani. Jacknél is úgy lesz, mint a többi kutyusnál. Elhozom őt és addig míg az ő képzése zajlik, nálam nem lesz másik kutya. Egész nap jön velem ő  és 2 saját kutyám. Viszem magammal a kutyasuliba, futni, napközben játszik a többi kutyával. Ha ebédelni megyek, jön velem. Napközben azért biztosítok nekik pihenő időt is, ilyenkor el tudom végezni az egyéb dolgaimat. Ezzel a folyamattal a kutya is élményeket szerez, a fő célom az, hogy úgy tanítsam meg mind a gazdát, mind a kutyát, hogy élményszerű legyen és élvezzék. Értelemszerűen az a rutin és tudás, amit kapnak ki fogja emelni őket a tömegből. Szerencsére már sikerült elérnem, hogy ha ránéznek egy kutyára vagy gazdájára, tudja hogy őket Nyakas Gábor tanította. Az emberek szeretnek kitűnni egy okos jól szocializált kutyával.”

11025806_621637264633959_1651868699986713443_n

Sokan úgy gondolják, hogy a kutyákat csak fiatal korban lehetséges nevelni, azonban Gábor elárulta nekünk, hogy ez tévhit.

“A helyes megfogalmazás: a kutyának és a gazdának annál könnyebb minél fiatalabb a kutya. A legfontosabb először is, hogy a kutya értse meg a feladatot, rutint szerezzen, majd utána lehet követelni tőle. Minél fiatalabb, annál könnyebb mindenhez hozzászoktatni. Azonban vannak olyan dolgok, amikhez még túl pici is lehet és nem tudja megtanulni, például mentálisan nem elég érett hozzá. mentálisan. Nincs két egyforma kutya és gazda. Mindig tanulni kell, hiszen minden eset más és más. Rohamosan fejlődik a kinológia, a kutyák viselkedéstana. Ez egy nehéz de csodálatos szakma” – fejezte be Nyakas Gábor.

 

Hozzászólások