Beszakadt a forint, történelmi csúcson az euró és a sváci frank

Megint pórul jártak a devizahitelesek

2015/01/15

Csütörtök délelőtt olyasmi történt, amire eddig nem volt példa: a svájci jegybank feladta az euróval szembeni árfolyamküszöböt. Ennek következtében a forint rövid időn belül óriásit zuhant, az euróért délután 326 forintot adtak, de egy elképesztő ugrással már a svájci frank is háromszáz fölött járt.

Az egész hátterében az áll, hogy Svájc már jó ideje azzal próbálta őrizni gazdasága versenyképességét, hogy a frank árfolyamát az euróéhoz rögzítette, és az arányt 1,2-ben állapította meg. Ennek fenntartása azonban roppant drága volt, és ma, teljesen váratlanul eltörölték ezt a rögzített árfolyamot, a jegybank szerint ugyanis fenntartása már nem indokolt.

iStock_000055672820_Medium

Ennek lesújtó hatása lesz azokra a magyar devizahitelesekre (magánemberek, cégek, önkormányzatok), akiket korábban nem mentettek ki a helyzetükből, hiszen a forint beszakadása azt jelentette, hogy az euró rövid időn belül 326 forint körül járt, a 265-ről induló (!) svájci frank pedig 315 körül. Mindkettő csúcs.

A folyamat szempontjából ugyanilyen jelentősége van annak, hogy az irányadó kamatot -0,75-revágták, a svájci frank pedig az euróhoz és a dollárhoz képest is rengeteget erősödött (mindkettő húsz százalék felett), de a régióban a forintot érintette legkeményebben a döntés.

Nagyon fontos viszont, hogy a frank durva erősödése nem érinti azokat a magyar devizahiteleseket, akik hitelüket korábban már forintosították, bár sajnos ők van kevesebben, nem is kicsivel. A váratlan fordulat már az utcai pénzváltókat is elérte, ahol egyes esetekben már 450 forint körül adták a frankot.

Az eddigi történelmi csúcs 2012-ben volt, amikor egy euróért 324, egy svájci frankért pedig 274 forintot kellett fizetni.

Hozzászólások