Betyárkodik a Rackajam

Bemutatkozik a népi rock'n'roll movie!

2016/01/06

 

Szomjas György életműve magáért beszél. Egyformán tudja mi a táncház és mi a rock ’n’ roll. (Falfúró, Roncsfilm, Rosszemberek, Talpuk alatt fütyül a szél, Kopaszkutya, stb…) Első színházi rendezésében, a Betyárjátékban Kovács Norbert “Cimbi” vezeti a táncot, a Rackák betyáros dalai pedig a darab gerincét alkotják. A zenekar ezúttal két népzenésszel bővül, Mesics György prímással és Kerékgyártó Gergely brácsással.

received_2491012060986581
BETYÁRJÁTÉK

Bemutató: 2016. január 9., Nemzeti Színház

Rendező: Szomjas György

Közreműködik: Ferenczi György és a Rackajam, Mesics György (prímás), Kerékgyártó Gergely (Brácsa), Kovács Norbert „Cimbi” és a néptáncosok (Balla Zoltán, Besenyő Gábor, Farkas László, Fundák Kristóf, Hahn-Kakas István, Ihász László, Kádár Ignác, Kaszai Lili, Linczenbold Maximilián, Lőrincz Hortenzia, Molnár Anna, Sík Réka, Szabó Rubinka, Szabó Szilárd, Szűcs Gábor, Végső Miklós)

Narrátor: Olt Tamás

Az előadás nem dialógusokból álló hagyományos színházi mű, hanem Szomjas György filmes gondolkodását tükröző élő, népi rock ’n’ roll movie. A magyar ember csibészes életszeretetét, a Betyárt, ezen eszközökön kívül még számos meglepő módon mutatják be.

A Rackák kísérletező kedve és bátorsága izgalmas erővel párosul Cimbiék férfias, elegáns keménységéhez, és mindez elementáris erővel jelenik meg a színpadon. A társulat új műfajt teremt az élő népi rock ’n’ roll movie-val.

A zenekar, Rackák menni Amerika című lemeze, amelyet tavaly Nashville-ben rögzítettek, aranylemez lett! A fényes korongot 2016. január 9-én, a premieren adják át a tagoknak!

kelet_nyugat_racka

KELET-NYUGAT

A Rackák megint újítanak!

2015 november végén jelent meg Ferenczi György és a Rackajam új lemeze, ami bizonyítja, hogy a 21. századi technika igenis felhasználható az emberi gondolat újszerű kifejezésére.

Erdélyben, Bálványoson készítették el második mobiltelefonos albumukat oly módon, ami az ötvenes évek feljátszási módszerét követve ötvözi a hagyományt az újkorszakkal. A Rackák körülülték az egyik mobiltelefont, és csak muzsikáltak és muzsikáltak…

Amikor kimuzsikálták magukat, a hegytetőről az internet segítségével a telefonról elküldték a lemezanyagot Nashville-be, ahol annyira jónak találták, hogy az egyik legjobb pedal steel gitáros, Russ Pahl beült a Prime Studioba, és saját gondolatait, kultúráját beleolvasztotta a Rackákéba. Aztán jött a Nashville-i csoda, elkészült az első fúziós lemez, amelyen amerikai és magyar gondolkodás így egyesül. A hangzás elképesztő. Az is, hogy Russ hallgatót és verbunkot játszik. A lemez instrumentális, ide most nem kellettek szavak…

(Fotók: Facebook)

Hozzászólások