Bianchi is felelős a balesetért

Meglepő eredményre jutott a tíztagú vizsgáló bizottság

2014/12/04

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) munkacsoportjának vizsgálata alapján a sárga zászlós figyelmeztető jelzés ellenére nem lassított kellőképpen Jules Bianchi, a Forma-1-es Marussia istálló pilótája október 5-én, a Japán Nagydíjon, amikor a pályáról való kicsúszás következtében súlyos balesetet szenvedett.

Erre a következtetésre jutott az a FIA munkacsoport, amely meg volt bízva az eset kivizsgálásával. A tíztagú testület vizsgálata szerint a 25 éves francia pilóta mintegy 126 km/órás sebességgel vágódott neki annak a mentő darunak, amely a német Adrian Sutil autóját mentette éppen.

“A mentési és az orvosi beavatkozás megfelelt a követelményeknek, és bizonyos, hogy nagyban hozzájárult Bianchi életének megmentéséhez” – áll a 396 oldalas dokumentumban, amelyet az esetről készítettek.

Ez új fejlemény, mert eddig nagyrészt a pálya vizes állapotát jelölték meg a baleset okaként. Ezek szerint viszont a fiatal versenyző nem kellőképpen vette figyelembe a lassításra felszólító sárga zászlós jelzést.

5twitt_bia

Ahogy korábban már többször beszámolt róla a sajtó, a baleset következtében a fiatal versenyző rendkívül súlyos fejsérüléseket szenvedett és a jokkaicsi Mei kórház intenzív osztályán ápolták november közepéig. Ezután, amikor az önálló légzésre képessé vált, átvitték őt a nizzai egyetemi kórházba. Az állapota kritikus azóta is, de már stabil – a vizsgálatok szerint diffúz axonális sérülése van. Ez annyira súlyos, hogy az agyának nagy részét érinti és az ilyen sérültek szinte soha nem nyerik vissza eszméletüket vagy ha igen, valószínű, hogy maradandó károsodást szenvednek.

A fenti vizsgálat eredményei és azok a hírek, miszerint csapatutasításra nem lassított eléggé a versenyző “sokkolták és felbőszítették” az azóta már megszűnt Marussia istállót. Akárhogy is van, a történteken és a versenyző állapotán ez már sajnos nem fog változtatni. (forrás: MTI, Blikk)

Hozzászólások