Bibimbap vegetáriánusoknak

Mert nem csak a Gangnam style jött Koreából

2016/07/25

A bibimbap Korea egyik legnépszerűbb eledele. Millió húsos változata mellé most egy vegetáriánust hoztunk nektek, de némi darált hússal simán feldobható!

A bibimbap szó szerint fordításban kevert rizst jelent, vagyis elég árulkodó neve van. Nem sok állandó hozzávalója van, mindenki a saját ízlésének megfelelően szokta variálni. Ebből adódóan szinte lehetetlen megunni, ráadásul a tökéletes étel, mikor az embernek semmi máshoz nincs kedve, csak bevackolni a szobába, és valami meleget enni.

Hozzávalók:

  • 2 ek szezámolaj
  • 1 csésze gyufányira vágott sárgarépa
  • 1 csésze gyufányira vágott cukkini
  • 14 dkg babcsíra
  • 6 dkg konzerv bambuszrügy
  • 15 dkg szeletelt gomba
  • só ízlés szerint
  • 2 csésze főtt rizs
  • 1/3 csésze aprított zöldhagyma
  • 2 ek szójaszósz
  • 1/4 tk őrölt feketebors
  • 1 ek vaj
  • 3 tojás
  • 3 tk chili szósz (vagy ízlés szerint)

Elkészítése:

  1. Melegítsük fel a szezámolajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a sárgarépa és a cukkini keverékét, és hagyjuk a forró olajban, amíg a zöldségek kezdenek puhulni, körülbelül 5 perc után. Keverjük hozzá a babcsírát, bambuszrügyet és a gombát. Főzzük és keverjük addig, míg répa megpuhul, szintén nagyjából 5 percig. Sózzuk ízlés szerint, majd tegyük félre a zöldségeket.
  2. Keverjük össze a főtt rizst a zöldhagymával, szójaszósszal és a fekete borssal. Egy külön serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg a vajat, és óvatosan pirítsuk meg a tojást, amíg a sárgája még kissé folyós, de a tojásfehérje kemény.
  3. Felszolgáláshoz osszuk el a forró, főtt rizst, tegyük hozzá a zöldségkeveréket és a tetejére egy tükörtojást. Tálaljuk chili mártással, amivel meg lehet locsolni a bibimbapot.

Jó étvágyat!

Hozzászólások