Bikram jóga – A világsztárok kedvelt jóga fajtája

Javítsd testi-lelki állapotod minőségét

2014/08/21

A Bikram jóga, egyre népszerűbb jóga fajta, melyet világsztárok is előszeretettel végeznek.  Ezt a népszerűséget annak köszönheti, hogy Amerikában sok ismert világsztárt esküszik rá és vallja, hogy a Bikram segíti hozzá, hogy felturbózott életmódjából eredő feszültséget levezesse és testi-lelki harmóniáját általa visszanyerje, alakját tökéletesítse. 

Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője

Hidd el nem csak a sztároknak segít, hanem neked is! Hatását, lényegét nézzük!

Mielőtt a jóga lényegére rátérnék, pár szót a Bikram létrejöttéről. A Bikram jóga elterjedése Bikram Choudhurynak köszönhető, aki szinte hihetetlen, de már 3 éves korában elkezdett jógázni és 11 évesen a legfiatalabb versenyzőként nyerte meg az Indiai Nemzeti Jóga Bajnokságot. Húsz éves korában sajnos egy súlyemelő baleset következtében lebénult, és ennek a tragédiának a hatására létrehozta 26 gyakorlatból álló sorozatát. Nekünk a nyugati világ emberének szinte hihetetlen, de Bikram a jóga segítségével visszanyerte egészségét.

Az órák menete, lényege

A Bikram jóga 90 perces foglalkozásból áll, melyet egy 40 fokra felfűtött teremben tartanak. Azért 40 fokos a terem hőmérséklete, mert ennél a hőfoknál az izmokat és a szalagokat könnyebb nyújtani, ezáltal a sérülésveszély kockázata is csökken. A meleg levegőtől jobban izzad a testünk, ezáltal a méreganyagok is jóval hatásosabban kiválasztódnak. A másfél órás foglalkozás alatt a teljes test átmozgatásra kerül, az izomzatot is megdolgoztatjuk. A gyakorlatok segítségével, a megfelelő légzéssel a szerveink oxigénben dús friss vérhez jutnak.

Olyan izmaidat is megmozgatja, amiről nem is tudtál, hogy létezik, megnyugtatja az idegrendszered, feszültségcsökkentő, a csontjaidat „helyre teszi”, fiatalít, jótékony hatással van a bőrre.

A Bikram jóga órán csak magunkra koncentrálunk, kizárjuk a külvilágot és csupán testünk rezdüléseire figyelünk. Bármilyen korban elkezdhető, mert kortól, nemtől és edzettségi állapottól függetlenül mindenki gyakorolhatja.  Elkezdéséhez nem kell nagy beruházás, elég hozzá egy lazább öltözék, és két törölköző a fokozott izzadás miatt. Elengedhetetlen, hogy minimum másfél liter vizet  magunkkal vigyünk.

bikramyoga

Amennyiben lehetőségünk van rá, picit érkezzünk korábban és menjünk be a terembe, hogy a szervezetünk hozzászokjon a benti 40 fokos klímához. Ha nem bírjuk a gyakorlatok végzését, (előfordul gyakran az első alkalmaknál) bármikor kimehetünk a teremből, vagy megpihenhetünk kicsit. Ez nem probléma, ne keseredj el, nem te leszel az  egyetlen, mert az első néhány alkalommal kevesen bírják végig csinálni.

Ez ne csüggesszen el, légy kitartó, mert kitartásodnak meg lesz az eredménye. Felszabadítja a belső energiáidat, rugalmasabb, nyugodtabb leszel általa, testi-lelki megtisztulást eredményez.

Kell ennél több?  Ha a sztároknak segít, akkor neked is remek lehetőség, hatásos edzés és regenerálódás a Bikram!

Jó edzést és kitartást kívánok!

Hozzászólások