Birkózó Világbajnokság – Hatos és Szmik kiesett

Sporthír összefoglaló

2014/09/09
Birkózó Világbajnokság – Hatos és Szmik kiesett – Piturcának 1,4 millió eurót kell fizetnie, ha idő előtt távozik – Sportlövő Világbajnokság  – Messze voltak a magyarok a döntőtől női légpuskában  —  sporthír összefoglaló

 

Hatos Gábor és Szmik Attila is gyorsan kiesett a taskenti birkózó-világbajnokság keddi versenynapján, így a magyar szabadfogásúak számára véget ért a viadal.

A 74 kilogrammban szereplő olimpiai bronzérmes Hatos az idei Ázsia-bajnok iráni Reza Afzalipaemamitól kapott ki első mérkőzésén, ezután pedig már csak a vigaszági szereplésben bízhatott, ám legyőzője rögtön a következő fordulóban vesztesen hagyta el a szőnyeget – a magyar szövetség beszámolója szerint.

Hatos Gábor - fotó: www.nemzetisport.hu
Hatos Gábor – fotó: www.nemzetisport.hu

Szmik (97 kg) ugyanígy járt, mivel az őt a nyolcaddöntőben simán, 5-0-ra lelépő kínai Csang Hszüe-ji technikai tussal kikapott a később világbajnokká előlépett orosz Abduszalam Gagyiszovtól.

Az ötfős magyar szabadfogású válogatott egyetlen mérkőzést nyert a két nap során. Ezt a 86 kilós Veréb István hozta össze hétfőn az első szőnyegre lépésekor.

Szerdán a nők versenyei kezdődnek meg az üzbég fővárosban. A magyar színeket a harmadik napon a tavaly 59 kilogrammban világbajnok Sastin Marianna képviseli majd a 60 kilós súlycsoportban.

Eredmények, férfiak:

65 kg, világbajnok:
Szoszlan Ramonov (Oroszország)
2. Seyed Mohammadi Pahnekalaei (Irán)
3. Mihail Szava (Moldova) és Mandakhnaran Ganzorig (Mongólia)
74 kg, világbajnok:
Gyenyisz Cargus (Oroszország)
2. Szoszuke Takatani (Japán)
3. Jordan Burroughs (Egyesült Államok) és Livan Lopez (Kuba)
97 kg, világbajnok:
Abduszalam Gagyiszov (Oroszország)
2. Hetag Gozjumov (Azerbajdzsán)
3. Valerij Andrijcev (Ukrajna) és Samil Erdogan (Törökország)

 

Piturcának 1,4 millió eurót kell fizetnie, ha idő előtt távozik

Victor Piturcának, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának 1,4 millió eurót (442 millió forintot) kellene fizetnie, ha most akarná felbontani a román szövetséggel (FRF) kötött, 2016. decemberéig érvényes szerződését a román Mediafax hírügynökség szerint.

A médium a birtokába jutott szerződés alapján számolta ki a szerződés egyoldalú felbontásakor kifizetendő összeget, ami a kapitány hátralévő időre megállapított járandóságából és félmillió eurós kártérítésből tevődik össze.

Victor Piturca - fotó: www.realitatea.net
Victor Piturca – fotó: www.realitatea.net

A szerződés szerint Piturcát havi 10 ezer lejes fizetés (700 ezer forint) és évi 400 ezer eurós (125 millió forint) járandóság illeti meg, a tréner feladata, hogy kijuttassa a válogatottat a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra. Ha a célt sikerül teljesítenie, további 350 ezer euró (110 millió forint) prémiumot kap. A dokumentum arra is kitér azonban, hogy a felek megegyezésével bármikor felbontható a szerződés.

Az FRF kedden a honlapján közölte, hogy a nap során a szövetségi kapitány Razvan Burleanu FRF-elnökkel folytatott megbeszéléseket az esetleges távozásáról.

“A Román Labdarúgó Szövetség az érvényes szerződés értelmében folytatni kívánja együttműködését Victor Piturca szövetségi kapitánnyal, hogy optimális feltételeket biztosítson a válogatott számára a 2016-os Eb-selejtezők időszakában. A csapat egysége és a folytonosság a válogatott legfontosabb ütőkártyái közé tartoznak” – áll az FRF közleményében.

Sportlövő Világbajnokság  – Messze voltak a magyarok a döntőtől női légpuskában

Biatovszki Mira, Miskolczi Julianna és Veres Kata is csak a középmezőnyben végzett női légpuskában a granadai olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokságon.

www.nemzetisport.hu
www.nemzetisport.hu

A VB honlapja szerint a 40 lövéses alapversenyben Biatovszki volt a legjobb magyar, ám 412,1 körös eredménye csak 46. helyet ért, a nyolcadikként, azaz utolsóként fináléba került kínai Csang Pin-pin eredményétől pedig 4,3 körrel maradt el.

A szám idei Európa-bajnoka, Miskolczi Julianna, illetve Veres Kata egyformán 410,8 körös teljesítménnyel fejezte be az alapversenyt, ezzel a 63. és a 64. helyen végzett a 130 fős mezőnyben.

A magyar trió 1233,7 körrel 15. lett a csapatversenyben, amelyet a németek nyertek meg.

Eredmények:

Női légpuska, világbajnok:
Petra Zublasing (Olaszország) 207,1 kör
2. Ji Szi-ling (Kína) 206,8
3. Sonja Pfeilschifter (Németország) 195,9
…46. Biatovszki Mira
63. Miskolczi Julianna
64. Veres Kata
férfi szabadpisztoly, világbajnok:
Jin Jong Oh (Koreai Köztársaság) 192,3 kör
2. Jitu Rai (India) 191,1
3. Peng Vej (Kína) 172,6 (MTI)

 

Hatalmas küzdelemben, büntetőlövések után Európa bajnoki ezüstérmes a magyar válogatott

2013 után sorozatban másodszor játszott EB döntőt a magyar válogatott, és kis híján sikerült a címvédés Hevesi Tamás csapatának. Drámai fordulatokkal tarkított, hatalmas csatában a magyar cukorbeteg futsal válogatott 1-1-es rendes játékidőt követően végül büntetőlövésekkel kikapott a román válogatottól, így a második helyen végzett. A tornát Románia nyerte, a magyar válogatott az ezüstérmet, míg a bronzérmet a Portugáliát legyőző horvát válogatott szerezte meg Balatonfüreden, a Cukorbeteg Futsal Európa-bajnokság zárónapján. 

A DiaEuro 2014-es döntőjének kezdőrúgását Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója és Pierre Faury, a Sanofi vezérigazgatója végezte el. A bajnokság nyitómeccse után kevesen számítottak volna ilyen szoros mérkőzésre: az első csoportmeccsen a románok 5-2-re győzték le a hazai csapatot, így a döntő egyben a nagy visszavágásra is lehetőséget adott a mieinknek. A döcögős kezdés után azonban magára talált a tornán a magyar gárda, Szlovéniát, Lengyelországot, majd az elődöntőben Horvátországot is legyőzve menetelt a fináléig.

 

Hozzászólások