Biryani csirkével

Az indiai ételek fejedelme

2016/06/30

Az indiai ételek ízvilága az egyik legkülönlegesebb a világon. Ezek közül is kiemelkedik a biryani, ami bár komoly munkát követel meg, de elképesztően finom!

A biryani egy indiai rizses fogás, amit legtöbbször nagyobb alkalmakra készítenek el, például esküvőkre, vagy olyasmi ünnepekre, mint a ramadán. Hosszas előkészületekkel jár, de a belefektetett munka egyértelműen megéri. Biryani készítéséhez mindig hosszú szemű rizst használjunk (a basmati rizs ideális választás lehet). 

Biryani

Hozzávalók:

  • 4 ek növényi olaj
  • 4 kisebb burgonya (hámozva és félbevágva)
  • 2 nagy fej vöröshagyma (apróra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek friss, őrölt gyömbér
  • 1/2 tk chilipor
  • 1/2 tk őrölt fekete bors
  • 1/2 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk só
  • 2 közepes paradicsom (apróra vágva)
  • 2 ek natúr joghurt
  • 2 ek friss mentalevél (apróra vágva)
  • 1/2 tk őrölt kardamom
  • 1 fahéjrúd
  • 1,5 kg kicsontozott, bőrözött csirke
  • 1 csipet őrölt sáfrány
  • 3 egész szegfűszeg
  • 0,5 kg basmati rizs
  • 2 bögre csirkehúsleves alaplé

Elkészítés:

  1. Egy nagy serpenyőben megsütjük a burgonyát, majd félretesszük. Pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát és a gyömbért, amíg a hagyma puha és aranyszínű lesz. Adjuk hozzá a chilit, borsot, kurkumát, köményt, sót és a paradicsomot. Folyamatos keverés közben 5 percig pirítsuk. Ezután mehet hozzá a joghurt, menta, kardamom és fahéj. Fedjük le és főzzük alacsony lángon, időnként megkeverve, amíg a paradicsom péppé fő. Ha kell, adjunk hozzá egy kevés forró vizet, különben a keverék túl szárazzá válik, és beleragad a serpenyőbe.
  2. Amikor a keverék sűrű és sima lesz, hozzáadjuk a darabokra vágott csirkét, és jó alaposan megforgatjuk a fűszerkeverékben. Fedjük le és főzzük át alacsony lángon, amíg a csirke is megpuhul, kb. 35-45 perc alatt. Mire a csirke elkészül, a szószunkból egy nagyon finom réteg marad csak a serpenyő alján. Ha szükséges, süssük fedő nélkül néhány percig, hogy elfogyjon!
  3. Mossuk meg a rizst, majd hagyjuk legalább fél óráig száradni.
  4. Egy nagy serpenyőben megpirítjuk a maradék hagymát. Hozzákeverjük a sáfrányt, kardamomot, szegfűszeget, fahéjat, gyömbért és végül a rizst. Folyamatosan keverjük, amíg a rizs jó alaposan felveszi a fűszereket.
  5. Egy közepes méretű fazékban melegítsük fel a csirkehúsleves alaplevét. Mikor felforrt, öntsük rá a rizsre, és keverjük el jó alaposan. Adjuk hozzá a csirkehúst és a burgonyát, és óvatosan keverjük össze őket a rizzsel. Forraljuk fel a keveréket, majd fedjük le a fazekat, és alacsony hőfokon pároljuk 20 percig. Közben ne emeljük fel a fedőt!
  6. Ha kész, kiszedhetjük a kész biryanit egy tálra, és már fel is szolgálhatjuk!

Jó étvágyat!

Hozzászólások