Bizarr Halloween-szokások a világból

Így ünneplik a Halloweent a világ tájain

2018/10/18

Minden országnak vannak bizarr szokásai, ez fokozottan igaz az ünnepekre. A Halloweent és a Halottak napját pedig mindenhol másképp ünneplik.

Az offiline.hu összeszedte a legérdekesebb, legfurcsább szokásokat a nagyvilágból a Halloweeni időszakot illetően. Vannak országok, ahol nem ünneplik a Halloweent, máshol megelégszenek egy kis “csokit vagy csalunk”-kal és egy-egy jelmezzel, megint máshol inkább az ünnep bulis oldalát fogják fel: esznek-isznak, esetleg az éjszakába küldenek pár illegális tűzijátékot. Vannak azonban olyan helyek, ahol sokkal bizarrabb Halloween

Az ördög éjszakája, Detroit – az amerikai nagyvárosból rengetegen elköltöztek a jobb lehetőségek miatt, így elég sok ház maradt üresen. A helyi bandák fiatal tagjai valószínűleg ebből kiindulva találták ki, hogy találkozzanak október 30-án éjjel (ez a Halloween előtti este illetve éjszaka), és gyújtsanak fel egy üresen álló házat. A helyieknek persze ez nagyon nem tetszett, így ők Angel’s Night, vagyis az angyal éjszakája néven saját akciót hirdettek, és próbálták megakadályozni a gyújtogatásokat. Ezeket az elmúlt 15 év során egyre inkább sikerült visszaszorítani, de az a céljuk, hogy a Halloweent megelőző éjszaka tüzei végleg eltűnjenek a városból.

halloween-fire

Gai Jatra, Nepál – ezen a számunkra igencsak különös tehénfesztiválon az előző évben elhunytakra emlékeznek. Akik az előző évben elvesztették a szerettüket vagy szeretteiket, azoknak csatlakozniuk kell a felvonuláshoz, melynek elején egy tehén halad a főváros, Katmandu utcáin. A tehén a helyiek hagyományai szerint segíti az elhunytakat, hogy megtalálják útjukat a mennyekbe.

Halottak napja, Mexikó – arrafelé sokkal vidámabb a Halottak napja, mint mondjuk nálunk. November elsején és másodikán az emberek meglátogatják szeretteiket a temetőben, ajándékokat visznek, esznek-isznak… szóval boldogan emlékeznek elhunyt hozzátartozóikra. Ez szerintünk nem is annyira bizarr hagyomány, inkább csak nekünk szokatlan, mert mi nem így tartjuk a Halottak napját.

Obon, Japán – ez tulajdonképpen egy buddhista fesztivál, ahol az elhunytakra emlékeznek.

Pchum Ben – Kambodzsa – ezen a fesztiválon bivalyversenyekkel tisztelegnek az elhunytak emléke előtt, illetve a szerzetesek egész éjjel énekelnek, jelezvén, hogy a pokol kapui megnyíltak. Hát, ez egészen érdekes.

Koponyafesztivál, Bolívia – arrafelé teljesen hétköznapi dolognak számít elhunyt szeretteik koponyáit otthon tartani, mert hitük szerint a holtak így figyelnek és vigyáznak a családra. A fesztiválra a családok szépen feldíszítik ezeket a koponyákat, ajándékokat adnak nekik, így emlékeznek szeretteikre.

halloween-skulls

Ghede, Haiti – az ottaniak ilyenkor úgy festik ki az arcukat, mintha holtak vagy zombik lennének. Nem véletlenül írja a buzz.ie, hogy az, ami ilyenkor zajlik, a voodoo-hoz is kapcsolódik. Na és persze az alkohol sem marad el: a helyiek ízesített alkoholos italokat visznek ki a temetőbe, ahol megkínálják halottaikat, és szerintünk persze egymást meg saját magukat is.

halloween-haiti

FORRÁS

Hozzászólások