Bloodhound – két perc alatt 1600 kilométer

Itt a véreb, a szuperszonikus autó

2014/07/25

Magyarországon is bemutatták a Bloodhound (véreb) névre keresztelt szuperszonikus autót, amellyel 2016-ban sebességi világrekordot szeretnének felállítani.

Bloodhound

A Nagy-Britannia budapesti nagykövetségén bemutatott járműről Andy Green pilóta elmondta, a világon először szereltek be egy járműbe egyszerre sugárhajtóművet és rakétát. A véreb meghajtásáról egy Eurofighter Typhoon vadászgépből származó Rolls-Royce EJ200-as sugárhajtóművet, több Nammo hibrid rakétát és egy versenyautó-motort is felhasználtak, ezek összesen 135 ezer lóerőt termelnek, ezzel 1600 kilométeres óránkénti sebességet szeretnének elérni, és új szárazföldi sebességrekordot akarnak felállítani.

Bloodhound2

A bemutató része a brit nagykövetség által szervezett autó- és légi ipari innovációs tanácskozásnak. Erről Jonathan Knott, az ország nagykövete a sajtótájékoztatón azt mondta, mintegy száz cég találkozik majd, amelyek e két iparág képviselői, ezzel teremtve új üzleti lehetőségeket. A programot a Forma-1-es Magyar Nagydíj hetére időzítették, és a nagykövet megjegyezte: az idei évadban csak olyan csapatok, pilóták nyertek, akiknek a munkáját brit mérnökök segítik. Emellett azért is erre a régióra esett a választás, mert jelentős repülőgép-gyártási hagyományok vannak.

Bloodhound3

 

A Bloodhound 13 méter hosszú, várhatóan két perc alatt éri majd el az 1600 kilométeres sebességet, így egy mérföldet (1,6 kilométert) 3,6 másodperc alatt tehet meg. A járművet jelenleg Bristolban szerelik össze, Budapesten egy méretarányos, interaktív modellt mutattak be. A világrekord-kísérlet a dél-afrikai Hakskeen Pan sivatagban lesz.

Hozzászólások