Bocsánatkérésre szólították fel az amerikai szenátort

Tovább gyűrűzik a nézeteltérés?

2014/12/10

Milyen viszonyt ápolunk az Amerikai Egyesült Államokkal? Ez egyelőre kérdéses, az azonban biztos, hogy Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) elnöke és Bryan Dawson társelnök felszólította John McCain szenátort, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a magyar néptől.

Egy ideje bizonytalanságban tartják Magyarországot a kitiltásokkal kapcsolatban. André Goodfriend rendszeresen nyilatkozik a hazai sajtónak, mégsem tudjuk, hogy mi lesz az álláspontja végül Amerikának. John McCain, szenátor pedig azt nyilatkozta, hogy az amerikai kitiltási ügy hátterében a magyar kormány lépései állnak. Az amerikai ügyvivő azonban elhatárolódik ezektől a kijelentésektől, sőt állítja, hogy nem politikai figyelmeztetésről van szó – számoltunk be tegnap az eseményekről.

Az MTI tegnap éjjel kapta meg a hivatalos levelet, amiben kiderült, hogy miért szólították fel az amerikai szenátort a nyilvános bocsánatkérésre. Sőt, emellett szeretnék ha nyomatékosítanák az emberekben, hogy Magyarország és USA szövetséges és baráti kapcsolata továbbra is kölcsönös, hiszen ez az amerikai érdekeket is szolgálja.

American and hungarian flags on a gears.

„Attól tartunk, hogy Magyarországnak az ön általi múlt heti kritikus jellemzése indokolatlan és kiegyensúlyozatlan volt, és hogy a miniszterelnök újfasiszta diktátorként való címkézése egyszerűen nem helytálló. Ezek az öncélú kijelentések zavarba hozták, elidegenítették és feldühítették a magyarokat. Ha ezt nem kezelik megfelelően és időben, akkor ez aláássa a biztonsági kérdésekben való támogatást (…), az amerikai stratégiai célok kárára” – közölte az MTI az AHF elnökének és társelnökének indoklását. Emellett januári szavaira is emlékeztették McCaint, ugyanis majdnem egy évvel ezelőtt az alábbiakat nyilatkozta: „Az Egyesült Államok hálás azért az erős nemzetközi együttműködésért, amit Magyarországgal együtt örömmel végez, és az országnak azon szándékáért, hogy vezető szerepet töltsön be a nemzetközi béke és biztonság nevében.”

Magyarország továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint támogatja az Egyesült Államok külpolitikai célját, valamint részt vállal az orosz agresszió és a terrorizmus elleni harcban.

Hozzászólások