Bolognaival töltött cukkini

Tészta helyett bolognai cukkini

2016/11/21

Minden étel isteni finom ami bolognaival készül, de általában az a problémánk vele, hogy nem túl egészséges. A cukkinis változata viszont az! 

Hiába a durum tészta, ami egy fokkal jobb, mint a hagyományos azért mégsem túl egészséges az sem. Ha viszont bolognaival töltöd meg a cukkinit, a finom mártásról sem és az egészséges kajáról sem kell lemondanod. 

Hozzávalók: 

  • 3 db (kicsit nagyobb) cukkini
  • 1 kg darált sertéshús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek étolaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 tk só
  • 1 tk ételízesítő
  • pici őrölt bors
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 tk darált (házi) paprika vagy piros arany
  • 6-7 db bazsalikom levél
  • 2 db tojás

Tetejére:

  • Karikánként 1-2 db bazsalikom levél
  • 3 db paradicsom
  • 15 dkg gouda sajt (zsíros)

Elkészítés: 

1. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és az étolajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a darált húst, majd folytonosan kevergetve addig pároljuk, amíg a hús elmorzsálódik és kifehéredik.

2. A tűzről levéve beleteszünk 1 db apróra vágott paradicsomot, pár db szintén összevagdalt bazsalikom levelet és a só kivételével az összes fűszert, felöntjük kb. 6-7 cl vízzel és időnként megkeverve addig főzzük/pároljuk, amíg a nagyja leve elfő. Ekkor félretesszük és néha rákeverünk, hogy hűljön! A cukkiniket megmossuk, meghámozzuk, a két végét vastagon levágjuk és kb. 4-5 cm-es darabokra szeleteljük.

3. Egy hegyes,- vékony pengéjű kés segítségével minden cukkini karikából kivágjuk a magos belsejét és egy tálba téve meghintjük a sóval és 15-20 perig állni hagyjuk, hogy levet eresszen. A félig kihűlt töltelékhez hozzákeverjük a 2 db egész tojást.

4. Egy nagyobb tepsibe végigsorakoztatjuk a lecsepegtetett cukkiniket és az elején levágott tömör végeit vékony szeletekre vágva beletesszük a kis lyukakba, ezzel mintegy “poharat” képezve. A tölteléket belekanalazzuk és ha kiadja, kissé meg is lehet púpozni. A 3 db paradicsomot vastagabb karikára vágjuk, és minden töltött cukkinire ráteszünk 1 db-ot. Ezután bazsalikom levéllel folytatjuk és a tetejét jó nagy csipet reszelt sajttal zárjuk. Előmelegített sütőbe téve 200 fokon sütjük 30-35 percet, majd 230 fokra emelve további 10 percig (légkeveréssel) kicsit megpirítjuk a tetejét!

5. Miután elkészült, várjunk vele 10 percet, hogy a hús beszívja a keletkezett szaftot és nem mellesleg pihentetés után csodálatosan felvágható, nem fog szétesni!

Jó étvágyat! 

Hozzászólások