Bombázzák a Google-t a törlési kérésekkel

Jogunk van felejteni a Brüsszeli Bizottság májusi döntése szerint

2014/10/22

A Google közzétette azt a statisztikát, amely az általa elfogadott illetve elutasított kérelmeket tartalmazza a kérelmezők törlési igényére vonatkozóan. A cégóriás némely kéréseket jogosnak tartott, másokat nem és ez esetben megtagadta a törlést.

Mint tudjuk az Európai Bizottság májusban olyan döntést hozott, amely szerint a “Right to be forgotten”, azaz a felejtés jogát elismerte. Eszerint a keresőmotorokat üzemeltetők kötelezhetőek arra, hogy a keresési eredményekben szereplő személyes információkat eltüntessék.

450259755

A keresőmotoroknak a magánszemélyek által beadott eltávolítási kérelmeket meg kell vizsgálniuk és az adott keresőmotor csak akkor folytathatja bizonyos keresési eredmények megjelenítését, ha ahhoz közérdek fűződik.

A Google nem értett egyet a “Right to be forgotten” elvével, de tartotta magát a döntéshez. Átláthatósági jelentésében most a nyilvánosság elé tárták, hogy az elmúlt négy és fél hónapban hogyan alakultak a kérelmek, amikortól is elérhetővé váltak a kérelmezési űrlapok.

A jelentés szerint a Google 146 357 kérelmet kapott és 498 737 URL-t értékelt ki az eltávolítás szempontjából. A feldolgozott URL-ek 58,2 százalékát nem távolították el, 171 183 esetben viszont eleget tettek a kérésnek.

A legtöbb kérelmet Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból, Spanyolországból és Olaszországból kapta a Google, de persze a jelentésben országokra bontva is megnézhetők a számok. Magyarországról 1570 magyar magánszemély kérelmezte 5973 URL eltávolítását, a feldolgozott URL-ek 69,6 százalékát indokolatlannak találták.

????????????????????????????????????

Domének szerint is csoportosították a kérelmeket: a top 3 domén a Facebook, a profilengine.com és a YouTube.

Az áthatósági jelentésben jó pár példa is látható arra, miket kértek a Google-től, és mely esetekben, hogyan döntött. Egy brit médiaszakember például azt kérte, hogy távolítsanak el négy olyan linket, amelyek az általa az interneten közzétett, rá nézve kellemetlen tartalmakról beszámoló cikkekre mutatnak. A Google nem értett vele egyet, és nem távolította el az oldalakat a keresési eredmények közül.

Teljesítették viszont annak a német felhasználónak a kérését, aki csaknem 50 olyan link eltávolítását kérte, amelyek egy nyilvánosságra került, kellemetlen természetű magánlevelezésről szóló cikkekre mutattak. (forrás: HVG)

Hozzászólások