Borult ég és csapadék várható

Akár 30 fok is lehet

2015/08/25

Kedd hajnaltól egyre több helyen várható eső, zápor, néhol egy-egy zivatar is lehet. A nap első felében folytatódik a felhős, több helyen csapadékkal tarkított idő.

Késő délelőttől kezdve egyre több helyen szakadozni, vékonyodni kezd a felhőzet. Ugyanakkor keleten a nap első felében még több-kevesebb napsütés is lehet, és ott csak helyenként lehet csapadék. A déli, délkeleti szél hétfőn még többfelé megélénkül, nyugaton, északnyugaton meg is erősödik, sőt Sopron és a Fertő-tó környékén viharos széllökések is lehetnek. Kedden nagy területen északnyugatira fordul az áramlás, és ismét többfelé megélénkülhet a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között valószínű, keleten lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a Nyugat-Dunántúlon 21, 24, az ország középső harmadában 23, 27, a Tiszántúlon 27, 30 fok között valószínű.

eső

Időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félsziget, valamint a Lajtától keletre fekvő területek időjárását egy hatalmas kiterjedésű anticiklon alakítja, jellemzően gyengén felhős, napos, eseménytelen az idő, hajnalban azonban már foltokban párássá válik a levegő, köd képződik. Az Északi-sarkkörig is eljutó meleg levegőnek köszönhetően még Lappföldön is 25 fokig emelkedik délutánra a hőmérséklet, Lengyelországban pedig 26, 29 fokot mérnek. Nyugat-Európa időjárását ugyanakkor többközéppontú ciklonrendszer határozza meg; többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar, a hőmérséklet pedig a sokéves átlagnak megfelelően alakul. A Kárpát-medence fölé kedden hajnalban hidegfront érkezik, emiatt megnövekszik a felhőzet, és összességében többfelé várható csapadék.

Hozzászólások