Borult lesz az ég, helyenként záporeső is várható

Marad a viszonylag enyhe idő

2014/11/07

Pénteken napközben az ország nagyobb részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, záporeső lehetséges, vékonyabb, szakadozottabb felhőzet a Dunától keletre lehet.

A Dunántúlon több helyen, másutt helyenként fordulhat elő – többnyire csak kisebb – eső, záporeső. A déli, délkeleti szél élénk, a Dél-Alföldön és a Dunántúlon erős lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 15, 21 fok között várható, de a keleti határvidéken ennél melegebb is lehet.

Európa időjárása:

Törökország feletti középponttal egy nagyméretű anticiklon helyezkedik el, amely a Fekete-tenger környékének, Ukrajna és a Kelet-európai-síkság déli részének időjárását meghatározza. Miközben a Fekete-tenger környékén nagyrészt napos az idő, és a hőmérséklet napközben 15 fok körül alakul, észak felé haladva párásabb a levegő, Oroszország déli és Ukrajna északkeleti részén pedig nagy területen borult az ég, és a hőmérséklet is mindössze 3, 9 fok között változik. Ugyanakkor a kontinenst átszelő hullámzó frontrendszer lassan, de kelet felé mozdul el.

97770926

Az elmúlt 3 nap során a dél-svájci Locarno környékén 250-270 mm csapadékot mértek – ami nagyjából az Alföld féléves átlagos csapadékmennyisége -, 2000-2500 méter felett pedig több helyen 1 méternél is több hó hullott. Az özönvízszerű esőzések súlypontja mostanra áthelyeződött az osztrák-olasz-szlovén hármas határ környékére, ahol a legmagasabb fokozatú meteorológiai riasztás lépett érvénybe.

A frontrendszertől nyugatra már száraz, de hűvös levegő a meghatározó, Franciaországban 9, 15, Spanyolországban is jellemzően 20 fok alatt alakul a hőmérséklet. A Brit-szigeteket azonban már egy újabb melegfront felhőzete érte el, a Skandináv-félszigeten pedig óriási hőmérséklet-különbségek alakultak ki: Lappföld északi részén tegnap mindössze -10, -20 fok volt, Svédország legdélibb részein 10 fok körüli maximumot jegyeztek fel. 
A Kárpát-medence fölé péntek estig – a tőlünk nyugatra hullámzó frontzóna előoldalán – továbbra is meleg, de már nagyobb nedvességtartalmú levegő áramlik. (MTI)

Hozzászólások