Borús nap várható

A hőmérséklet kellemes marad

2014/10/17

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, délen zivatar is kialakulhat, majd késő délutántól nyugat felől felszakadozik a felhőzet.

Megélénkül, pénteken meg is erősödik a délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 15 és 21 fok között alakul.

Az időjárási helyzet Európában 

Ciklon, illetve ciklonális mező alakítja az időjárást a Brit-szigetektől Német- és Lengyelországon át egészen a Kelet-európai síkságig. A felsorolt területeken többnyire erősen felhős az ég, csak kisebb körzetekben süt ki a nap, több helyen esik az eső, záporeső, és főként a déli tájakon helyenként zivatar is kialakul. Ugyanakkor a Skandináv-félsziget nagy részén anticiklon helyezkedik el, területén általában kevés a felhő, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, de helyenként csak lassan oszlik fel az éjszaka képződött köd.

Szintén anticiklonális hatások érvényesülnek délen, délnyugaton, általában változóan felhős az ég, sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi vidékén többnyire 1 és 10, középen 12, 18, délen 19, 28 fok között változik. A legmelegebb Szicíliában van, ott a délutáni órákra helyenként 30, 31 fokig melegszik fel a levegő. Péntek estig a Kárpát-medence fölé nyugat felől több hullámban nedves, eleinte meleg, majd egyre hűvösebb levegő áramlik.

Hozzászólások