Brüsszel döntött: nem kell kötelezően migránsokat befogadni

Orbán Viktor győzött!

2015/11/30

A vasárnapi rendkívüli csúcstalálkozónak eredményeképpen Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy nem kell kötelező jelleggel befogadni a migránsokat, ezzel pedig érvényesítette álláspontját a magyar kormány.

Brüsszelben vasárnap megtartották azt a rendkívüli csúcstalálkozót, amelyen terítékre került a migránsok kötelező befogadására vonatkozó tétel. Európa eddig is ellenállt Németország nyomásának, hogy a hozzájuk érkező bevándorlókat a nagyhatalom felelőtlen vállalása után szétterítené az országok között. Többen felszisszentek az ügy ellen, annak ellenére, hogy Orbán Viktor migráns-politikáját kezdetben szinte mindenki bírálta. Azután, hogy a nyugati régiót ellepte a több ezres tömeg, már mindenki hirtelen másképp gondolkozott. Most, hogy szembesültek a valós nyomással, már minden vezető átértékelte a helyzetet, és néma hallgatásba burkolózott a szigorú bírálatokat követően, de abban egyet értenek, hogy nem szabad megengedniük, hogy a bevándorlók Európa szerte letelepedjenek. Döntésükhöz valószínűsíthetően nagyban hozzájárult az egy héttel ezelőtti párizsi terrortámadás, ami az egész világot megrázta.

mti_orban viktor (3)
fotó: MTI

“A vasárnap elfogadott zárónyilatkozatnak nem része az, hogy az Európai Unió országai között kötelezően szét lehetne osztani a migránsokat” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozójának végén.

“A magyar szempontokat ezzel sikerült érvényesíteni” – erősítette meg a kormányfő. A nyilatkozat világos garanciát ad Magyarország számára, hogy senkit sem kell kötelező jelleggel befogadnia – nyilatkozott a miniszterelnök, aki reményét fejezte ki, hogy a nagyhatalmak jó megállapodást kötöttek, hiszen Európának az az érdeke, hogy Törökország visszatartsa a migránsokat.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az elfogadásra váró akciótervet Magyarország támogatni fogja, és reményét fejezte ki, hogy az eredményes lesz, és könnyíteni fogja az unióra és Magyarországra nehezedő migrációs nyomást.

mti_orban viktor
fotó: MTI

A helyzet tisztázása szempontjából fontos megemlíteni, hogy a nyilatkozat nem zárja ki a befogadás tényét. Az Unió felajánlott Törökországnak 3 milliárd eurós támogatásból Magyarország mintegy 18 milliós hozzájárulást biztosít, mely összeget méltányosnak nevezte a kormányfő.

Hozzászólások