Brutális hideg jön

Gyakran mérhetünk -10 fokot

2015/12/29

Kedden még többfelé indul ködösen, párásan a nap, de északkelet felől megélénkülő szél kíséretében száraz, hideg levegő érkezik térségünkbe. 

Hatására északkelet felől felszakadozik a zárt felhőtakaró és egyre nagyobb területen süt ki a nap. Nyugaton, délnyugaton és délen marad még felhősebb az ég, napközben pedig 2-8°C-ot mérhetünk. A hidegfronttal járó problémákra készülhetünk. Mivel hideg, száraz levegő érkezik hazánkba, fokozatosan megszűnnek a légzőszervi, asztmatikus panaszok. 

Eleinte többfelé okoz még korlátozott látási viszonyokat a ködös, párás idő, napközben már északkelet felől egyre többfelé süt ki a nap. Vezetés közben érdemes lesz napszemüveget viselni. A felélénkülő szél elsősorban északkeleten, keleten csökkentheti a járművek menetstabilitását.

Szerdán nyugaton is felszakad a felhőzet és napos időre készülhetünk, élénk, keleten erős északkeleti széllel. Az éjszakák egyre fagyosabbak lesznek és a nappali felmelegedés is gyengül, a maximumok fagypont körül alakulnak.

Az év utolsó napján ragyogó napsütés várható általában mérsékelt légmozgással. A csúcshőmérséklet már mindenhol fagypont alatt marad. Szilveszter és Újév hajnalban akár -10°C-ot is mérhetünk majd helyenként. A 2016-os év első napján is marad a nyugodt, napos téli idő, gyenge légmozgással. Napközben 1, -4°C között alakul a hőmérséklet.

Szombaton túlnyomóan napos marad az idő, vasárnapra megnövekszik a felhőzet és a délutáni órákban délnyugat felől már havazásra is számíthatunk.

Forrás: Időkép.hu

Hozzászólások