Búcsút inthetünk Amerikának?

Kíváncsian várjuk, mi lesz a vége a kitiltási botránynak

2014/12/09

Egy ideje bizonytalanságban tartják Magyarországot a kitiltásokkal kapcsolatban. André Goodfriend rendszeresen nyilatkozik a hazai sajtónak, mégsem tudjuk, hogy mi lesz az álláspontja végül Amerikának.

„Az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapoztuk, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek. Az, ha valaki jó szándékú, nem tesz eleget a család megakadályozásáért, természetesen nem minősül korrupt cselekménynek.” – olvashatjuk Goodfriend nyilatkozatának részletét Vida Ildikó ügyével kapcsolatban az Origo oldalán.

iStock_000032863410_Medium

Habár az amerikai ügyvivő azt állítja, nem kívánnak belefolyni a magyar belpolitikába, a folyamatos nyilatkozatai nyomás alatt tartják a kormányt, nem beszélve arról, hogy a hazai politika meghatározó alakjává vált ezáltal. Illetve a kitiltási botrány mostanában a különböző tüntetések alapjául szolgál.

Az Amerikai Egyesült Államok korrupcióban való részvétellel vádolja az adóhatóság elnökét, de konkrétumokat nem sorakoztattak fel döntésük alátámasztására. Azt állítják, hogy a bizonyítékokat a magyar kormány is megkapta, ám arról nem nyilatkoztak, hogy honnan származnak ezek az iratok.

Vida Ildikó ügyvédje elárulta, lenne rá mód, hogy jogorvoslattal éljen. Ennek az a módja, hogy ha elutasítják az esetleges vízumkérelmét, közigazgatási pert indíthatna az Államokban – ugyanis Magyarországon André Goodfriend diplomáciai védettséget élvez -, ahol az amerikai hatóságoknak már ténylegesen bizonyítaniuk kéne döntésüket. A NAV elnöke nem kívánja ilyen útra terelni az ügyet, mivel egyelőre nem tervezi a kiutazást.

Wooden Gavel Resting on American Flag Reflecting Table.

John McCain azt nyilatkozta, hogy az amerikai kitiltási ügy hátterében a magyar kormány lépései állnak. Goodriend azonban elhatárolódik ezektől a kijelentésektől, sőt állítja, hogy nem politikai figyelmeztetésről van szó.

Hozzászólások