Búcsúzik a Millenáris Velodrom – Halasztják a Balaton átúszást

Hírek, események a sport világából

2014/07/10

Szombaton a 14. Vasló Kupával búcsúzik az átépítés előtt álló 118 éves Millenáris Velodrom.

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapja szerint a Budapesti Olimpiai Központ területén található kerékpáros pálya Európa egyik legöregebb sportlétesítménye, illetve az első budapesti, amelyet sportcélra terveztek.
A 16 órakor kezdődő nemzetközi viadalon nemcsak profi sportolók tekernek majd a betonteknőben, ugyanis a szervezők mindenkinek lehetőséget szeretnének biztosítani arra, hogy egy tiszteletkört tegyen a búcsúzó létesítményben, ennek egyetlen feltétele a bukósisak viselése.

A Velodrom Millenáris - fotó: www.xlsport.hu
A Velodrom Millenáris – fotó: www.xlsport.hu

A Millenáris Velodrom 1896-ban épült, a Magyarország ezeréves fennállását ünneplő milleniumi rendezvénysorozat sportprogramjainak helyszíneként. Budapesten ez volt az első, kifejezetten versenysportra szánt létesítmény, melyet a két világháború között átalakítottak, így a világszínvonalú kerékpáros pálya 1928-ban világbajnokságnak adott otthont. A pályaburkolatot az 1950-es és az 1970-es években is felújították, a műemléki védettséget élvező, 3000 fős fedett tribünt pedig 1996-ban renoválták. A Millenárison játszott először nemzetközi mérkőzést a magyar labdarúgó-válogatott, de a pályakerékpáros viadalok mellett az elmúlt évtizedekben atlétikai és tornaversenyt, ökölvívó és jégkorongmeccset, de még autós rodeót is rendeztek itt.

Mesteredzői címekről döntött a Magyar Edzők Társasága

Szilárdi Katalin kajak-, Németh Zsolt atléta-, Király István kick-box- és Nagy Lajos birkózóedző Mesteredzői címben, míg a kosárlabdázásban tevékenykedő Tax Imre Életműdíjban részesül – döntött a Magyar Edzők Társasága (MET).

Szillárdi Katalin kajak edző tanítványaival - fotó: www.magyarhirlap.hu
Szilárdi Katalin kajak edző tanítványaival – fotó: www.magyarhirlap.hu

Molnár Zoltán, a MET elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az 1993-ban megalakult szervezet történetében az idei az első év, amikor nem olimpiai sportágban dolgozó szakembernek is odaítéltek Mesteredzői címet. Hozzátette: az elismeréseket szombaton 10 órakor, a Testnevelési Főiskolán, a diplomaosztó alkalmával vehetik át az érintettek.

Köpf Károly, a MET főtitkára ismertette, hogy az idén 20 szakember pályázott a Mesteredzői címre, amelyről a szervezet Mesteredzői Kollégiuma döntött. Indoklásként megemlítette, hogy Szilárdi Katalin 1980 óta foglalkozik kajakos gyerekek nevelésével, 1988 óta dolgozik az Építők MDKC-nél, ahol tavaly óta az egyesület ügyvezető elnöki tisztét is betölti. Tanítványai számos Európa-bajnoki címet, valamint világbajnoki érmet nyertek. Két legismertebb versenyzője Kucsera Gábor, valamint Dombi Rudolf, a londoni olimpia bajnoka.

Király István, edző, a Halker-KiralyTeam Kick-box Akadémia elnöke - fotó: www.csepelinfo.hu
Király István, edző, a Halker-KiralyTeam Kick-box Akadémia elnöke – fotó: www.csepelinfo.hu

A versenyzőként vb-ezüstérmes Németh Zsolt atlétaedző édesapja, Németh Pál halála után, 2009-ben vette át a Szombathelyi Dobó SE vezetését, tanítványa, Pars Krisztián 2012-ben Európa-bajnoki és olimpiai aranyérmet nyert. A kiváló edző olyan utánpótlásbázist alakított ki Szombathelyen, amelyre hosszú ideig alapozhat a hazai dobóatlétika.

A Mesteredzői címek odaítéléséről a korábbi vízilabda sikerkapitány felkérésére a jövőben olyan neves személyiségekből álló testület dönt majd, mint Pécsi Gábor, Kovács Tamás, Mocsai Lajos, Hegedüs Csaba, Fábiánné Rozsnyói Katalin, Csank János, Kiss László, Mészáros Lajos és Zrínyi Miklós.

Újra halasztják a 32. Balaton-átúszást

A várhatóan kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a szervezők újra elhalasztják a szombatra tervezett 32. Balaton-átúszást a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5200 méteres távon.

Balaton átúszás 2013 - fotó: Kele János
Balaton átúszás 2013 – fotó: Kele János

A rendezők csütörtöki tájékoztatása szerint a meteorológiai előrejelzés alapján a hétvégén a Balaton térségében változékony idő, erős szél és legfeljebb 21 fokos vízhőmérséklet várható, ezért döntöttek úgy – a balatoni vízi rendészet vezetőjének véleménye alapján -, hogy most szombaton sem tartják meg az eseményt. Az új időpontot jövő szombatra tűzték ki.
A 32. Pek-Snack Balaton-át
úszást eredetileg július 5-re tervezték, ám a múlt héten is el kellett halasztani.

 

Szuperkupa – A Debrecennek jó főpróba az Újpest elleni meccs 

A Bajnokok Ligája-selejtezőre készülő Debrecennek jó főpróba lehet pénteken az Újpest elleni labdarúgó Szuperkupa-mérkőzés.

“Ez lesz az első tétmérkőzésünk az új szezonban és szeretnénk jól teljesíteni” – mondta a hajdúsági klub honlapján Bódi Ádám, aki szerint nemcsak azért fontos a találkozó, hogy hatodszor is elhódítsák a trófeát, hanem tulajdonképpen a keddi, Cliftonville elleni BL-selejtező főpróbája lesz a meccs.

A középpályás kifejtette, jó iramú, küzdelmes mérkőzésre számít a fővárosi riválissal szemben, mivel általában ilyen találkozókat vívnak a lila-fehérekkel.A bajnoki címvédő DVSC a BL-selejtező 2. fordulójára, az észak-írországi első felvonásra koncentrál, az Újpest Magyar Kupa-győzelme ellenére azonban lemaradt a nemzetközi kupaindulásról, mivel a licencjog bajnokság közbeni átruházása miatt nem kapott indulási engedélyt.

A DVSC játékosai felkészülés során - fotó: www.dvsc.hu
A DVSC játékosai felkészülés során – fotó: www.dvsc.hu

Nem jó előjel a fővárosiak számára, hogy egyik legjobbjuk, Kabát Péter sérült, így valószínűleg kihagyja az összecsapást, ahogy az egyik új szerzemény, a belga Jérémy Serwy is. Utóbbi szárkapocscsont-zúzódást szenvedett a szombati felkészülési találkozón.

Az Újpest harmadszor hódíthatja el a Szuperkupát, legutóbb 2002-ben diadalmaskodott.
A Szuperkupa-mérkőzés pénteken 20.30-kor kezdődik a Puskás Ferenc Stadionban. (MTI)

Hozzászólások