Budai Farsangi Fánkfesztivál

Édes élmény hétvégére

2019/02/18

2019. február 23-24 között megrendezésre kerül a Budai Farsangi Fánkfesztivál. A rendezvény a XI. Kerületben, az Allee melltti sétányon várja a látogatókat.

Egy kis fánk történelem

A farsangi fánknak egyébként a története is vidám, karneváli emlékeket idéz. Ez az egyszerű paraszti fánk, a Beignot, a párizsi mézeskalácsosok kedvelt készítménye, egy párizsi bálon különösen nagy sikert aratott. Felfigyelt rá az álruhában táncoló Marie Antoinette, megízlelte, azután megvette a mézeskalácsos egész kosarát. Elmondatta magának a receptjét is, megtanította rá a cukrászát – és e „fejedelmi” falatból a francia királyi udvar ünnepi fogása lett.

Egy másik forrás szerint a fánk története Bécsben kezdődött, és a véletlennek köszönhetően született meg az első fánk. Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt, a felesége vette át a finom kenyeréről híres pékség vezetését. Egy napon a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek, és addig zúgolódtak, míg a pékné kijött a sodrából, és egy darab, keze ügyében lévő kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni. Ám elvétette a célt, és a tészta a kályhán lévő, forró zsírral teli lábasba pottyant, majd pár perc alatt aranybarnára sült.

Az előző évekhez képest sokkal több fánkos finomsággal, még több forró italcsodával és rengeteg új élménnyel várják a vendégeket. Minden résztvevő a bejáratnál egy részletes térképet kap az esemény kiállítóiról és hogy melyik standon, milyen fánkos finomság kóstolható meg! Külön élménysátor lesz felállítvaa gyermekek számára, ahol elsajátíthatják a fánk készítés és díszítés csínját- bínját!

fanki

Nagyon fontos jelszó az idei évben a hagyományőrzés, ezért az újvonalas fánkok mellett nagy hangsúlyt kapnak a klasszikus fánkok is. Az édes és sós fánkcsodák mellett forralt borok, hűttött italok , street food és még megannyi ínyencség kap helyet.

A rendezvényen egy ingyenes gyermek vidámparkot is lesz a legkisebbek örömére!

Egy kihagyhatatlan, vidám , ingyenes hétvége az egész családnak!

forrás

Hozzászólások