Bűnözz egészségesen!

Diétás finomságok az ünnepi asztalra

2014/12/11

Ki mondta, hogy bűnözni csak plusz kilók felszedésével lehet? Mutatunk néhány olyan ínycsiklandó ünnepi finomságot, amik garantáltan feledtetik veled a cukros-lisztes kalóriadús édességeket.

Sokan az ünnepek után a plusz kilókra panaszkodnak, hiszen ki tud ellenállni a mákos gubának, mézes kalácsnak, a beiglinek vagy éppen a halászlének, jó sok tésztával? Csak némi odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy a felsorolt ételek elfogyasztása ne jelentsen lelkiismeret-furdalást no meg persze súlygyarapodást se.

Mézeskalács light

Hozzávalók:

fél kiló liszt (gesztenyelisztet vagy zablisztet használjunk)

17 dkg eritriol (fontos, hogy kóstolj közben, hiszen az édesítő intenzívebb, mint a normál cukor)

1 evőkanál szódabikarbóna

Mézeskalács fűszerkeverék (olvasd el az összetevőket, ebből is van cukormentes változat)

1 tojás + 1 sárgája

20 deka agave szirup (méz helyett)

2,5 dkg margarin

A mézeskalács alapanyagait gyúrjuk össze. A tészta nagy valószínűséggel ragadós marad, de semmiképp se adagoljunk hozzá több lisztet, mert attól nagyon kemény lesz a megsült kalácsunk. Pihentetni kell két órát mielőtt nyújtjuk és formázzuk, úgyhogy ennyi idő alatt össze fog állni a tésztánk.

A két óra pihenő után néhány mm vastagságra nyújtsuk a tésztát, hiszen a szódabikarbónától meg fog emelkedni sütés közben. Tetszés szerint szaggassuk formákra, majd sütőpapíron tegyük tepsibe és 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre kb 7 perc alatt. Amikor egyenletes aranybarna színe van, ki is vehetjük és kedvünkre díszíthetjük.

iStock_000021587054_Small

Glutén- és tejmentes csokis piskótatekercs

Hozzávalók:

4 db tojás

1 púpozott evőkanál gesztenyelisz

1 púpozott evőkanál kölesliszt

4 evőkanál eritriol

2 dl kókuszkrém

2 evőkanál kakaópor

A kókuszkrémet felhasználás előtt 30 perccel mélyhűtőbe tesszük, majd a hideg kókuszkrémet habosra keverjük a kakaóporral és kevés eritriollal. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük 3 evőkanál édesítővel, majd hozzákeverjük a 2 különböző lisztet. Közben kemény habbá verjük a tojásfehérjét, ezt követően szépen lassan hozzákeverjük a lisztes masszát,úgy, hogy a tojásfehérje ne törjön össze, hiszen akkor nem kapunk habkönnyű állagot. A tésztát sütőpapírra egyengetjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, míg aranybarna színe nem lesz. A papírt melegen lehúzzuk róla, majd megfordítjuk, és visszafele feltekerjük a piskótát. Megvárjuk míg a piskótánk kellően kihűl, utána tetszés szerinti cukormentes krémmel megtöltjük.

Swiss roll

Diétás hamis mákos guba

Hozzávalók:

1 bögre zabpehely

2 bögre víz, 1 bögre tej (ezt lehet variálni)

édesítőszer

mák

vaníliás fehérje 

Forrázzuk le a zabpelyhet, hogy jól megduzzadjon, adjuk hozzá a a tejet és a vaníliás fehérjét. Ha szükséges, édesítőszert adhatunk még hozzá. Ez után jöhet a mák és készen is vagyunk. Isteni íze van és nem hizlal. (Aki nagyon figyel az alakjára, az lehetőleg reggel vagy maximum délutánig bezárólag fogyassza)

iStock_000038421082_Small

 

Hozzászólások