Büntetés-végrehajtási dolgozók is érintettek a nyelvvizsgacsalási ügyben

Akár hatszáz tulajdonos is elveszítheti bizonyítványát

2014/12/01

A vádlottak padján helyet foglaló negyven főn kívül még további 76 ember ellen emeltek vádat a 2000-es évek legnagyobb nyelvvizsgacsalási ügyével kapcsolatban.

Már hatszáz bizonyítványt csatoltak a vádirathoz a Magyar Nemzet értesülései szerint. Az alábbi vizsgahelyek érintettek a nyelvvizsgabotrányban: NovoSchool, a vecsési Studium 98 nyelviskola és a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület váci szervezete.

A hatóság közölte: a nyomozás során körülbelül hatszáz okmányt foglaltak le, s azokat a vádirattal együtt megküldték az illetékes törvényszéknek. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a lefoglalt bizonyítványokat a jogerős ítéletet követően küldje meg az Oktatási Hivatalnak, ahol dönthetnek a jogtalanul szerzett nyelvvizsgák bevonásáról.

Nurse writing document

A Monori Bíróság múlt héten kezdte el tárgyalni az évszázad legnagyobb nyelvvizsgacsalási ügyét. A vádlottak padján helyet foglaló negyven főn kívül még további 76 ember ellen emeltek vádat. Az ügyet valószínűleg a katonai tanács is vizsgálni fogja, ugyanis a rendőrök és a tűzoltók mellett, büntetés-végrehajtási dolgozók is érintettek a botrányban. Természetesen, ha az ítélet szerint, bűnösnek találják őket, hosszú pereskedés vár rájuk, hiszen a bizonyítványukért emelt fizetést kaptak. Ezt a plusz összeget visszakövetelheti munkáltatójuk.

Az egyik felkeresett vizsgaközpont sajnos nem tudta megmondani, milyen intézkedéseket alkalmaznak a bűncselekmények megelőzése érdekében, illetve az ITK szerint a hatóságoknál lehet érdeklődni saját házirendjükről.

forrás: Magyar Nemzet

Hozzászólások