Charlie Sheen: szörnyeteg vagy áldozat?

7 tény, amit nem tudtál a HIV-ről és az AIDS-ről

2015/11/19

Sean Strub, a POZ magazin alapítója és a Sero Project alapítvány igazgatója szerint napjainkban a HIV vírus által fertőzött, vagyis AIDS-es (jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes) embereket gyakran szörnyként, esetleg “ragadozóként” kezelik. Charlie Sheen esetében is hasonló történt, az emberek szinte minden közösségi médiumban “szexuálisan zavarodott drogosnak” titulálták, aki “megérdemelte a sorsát.”

Mi ebből az igazság? A színész alig pár napja jelentette be, hogy HIV pozitív, és azóta rengeteg támadás érte. De rajta kívül csak Amerikában 1,2 millió(!) ember küzd a betegséggel. A vírus megtámadja az immunrendszert, és legyengíti azt, de nem minden esetben beszélhetünk AIDS-ről. A színész színvallásával most újra felszínre került egy, az egész világot érintő probléma, amiről ugyan a ’80-as évek végén és a ’90-es évek elején még beszéltünk, ám az elmúlt időkben figyelmen kívül hagytuk. Ennek folyománya talán, hogy az emberekben rengeteg tévhit él a betegségről. Ezeket szeretnénk most tisztázni!

1. tévhit: A HIV/AIDS a szabad szerelemből és a kábítószerekből gyökerezik

Talán a legnagyobb tévhit a betegekről, hogy nemi úton vagy kábítószer használat által kerültek kapcsolatba a vírussal. Tény, hogy ha az ember védekezés és válogatás nélkül bujálkodik, esetleg megosztja a tűjét másokkal, nagyban növeli a lehetőségét, hogy HIV/AIDS beteg legyen. Ennek ellenére több szakértő is azon az állásponton van, hogy a folyamatos szabályozások inkább akadályozzák, mintsem elősegítik a dolgokat. Sokan úgy vélik, hogy akiknek bár több szeretője is van, de védekeznek, kevésbé veszélyeztetettek, mint azok, akik monogám kapcsolatban élnek, de nem vizsgáltatták ki magukat. A hangsúly a biztonságos szexen lenne, és a megfelelő tájékoztatáson. Strub szerint nem az emberek az okai a dolognak, hanem maga a vírus.

2. tévhit: A HIV/AIDS nemi identitás és faji hovatartozás alapján válogat

Igaz, hogy a fertőzött amerikaiak kétharmada saját nemével létesít szexuális kapcsolatot, globális szinten az emberek többségére ez nem igaz. Még ha akadnak is csoportok, amelyek nagyobb veszélynek vannak kitéve, ez nem jelenti azt, hogy a vírus másokra nem jelent veszélyt.

3. tévhit: Ha védekezés nélkül szexelünk valakivel, aki fertőzött, biztosan mi is elkapjuk

Charlie Sheen interjújában “kimutathatatlan” fertőzésről beszélt, ami a legtöbbek számára új volt. Mint elmondta, az utóbbi 4 év kezeléseinek köszönhetően a vírus mértéke a vérében annyira lecsökkent, hogy nem lehet rendesen mérni.
A kezelések fő célja, hogy ezt az állapotot érjék el, vagyis kimutathatatlanságig csökkentsék a vírus jelenlétét a fertőzött szervezetben, mivel így az emberi életet kevésbé veszélyezteti, illetve kifejezetten kicsi az esélye annak, hogy tovább adhatják. Mi több, számos kutatás is kimutatta, hogy ha a beteg vírusterhelése elérte a kimutathatatlan mértéket, egyetlen alkalommal sem adta tovább a fertőzést szexuális aktus során. Ez viszont továbbra sem jelenti azt, hogy a vírus nincs ott és nem fertőz, így tehát továbbra is érdemes a biztonságos közösülésnél maradni.

4. tévhit: Monogám kapcsolatban nem szükséges kivizsgáltatni magunkat

Partnerünk állapotának tisztázása elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságban lehessünk a vírustól, hiszen tudtunkon kívül is lehetünk fertőzöttek. Strub nagyon egyszerűen így fogalmazott: “Minden szexuálisan aktív embernek ki kell vizsgáltatnia magát, hogy tisztában lehessen az állapotával.”

5. tévhit: Ha kriminalizáljuk a fertőzést, azzal egyszer és mindenkorra fel is számolhatjuk

A legtöbb országban bűncselekménynek minősül, ha eltitkoljuk fertőzöttségünket partnerünktől. Ez azonban csak diszkriminációhoz vezet, nem pedig védekezéshez. Szakértők szerint sokan emiatt nem vizsgáltatják ki magukat, hiszen ha nem tudunk saját betegségünkről, azzal fel is oldhatjuk magunkat a bűncselekmény alól. Ez pedig megteremtette a tökéletes kiskaput a törvényekhez. A vizsgálatok hiánya azonban az egyik legnagyobb probléma. Felmérések alapján a betegek 12%-a nincs tisztában saját fertőzöttségével. Ez 8 emberből 1.

6. tévhit: Ránézésre megállapítható valakiről, ha fertőzött

Talán a legnagyobb ostobaság a tévhitek közt. Igaz ugyan, hogy bizonyos kezelések nyomot hagyhatnak az arcon vagy a testtartáson, ám ezeknek a száma mára már minimális, valamint ezeket a “tüneteket” HIV-negatív emberek is magukon viselhetik. A külső sosem garancia, főleg nem közvetlenül a fertőzés után.

7. tévhit: Ha valaki megfertőződik, az bele is fog halni a betegségbe

A kezelések hatékonysága lényegesen megnőtt az elmúlt években. A felmérések szerint ha valaki 20 éves korában megfertőződik, és azonnal megkezdődik a kezelése, akár 55 évig is élhet még, ami alig kevesebb, mit az átlag életkor. Ez hatalmas lépés ahhoz képest, ahol egykor tartottunk, és leginkább a korszerű gyógyszereknek köszönhető.

aids_hiv

Hozzászólások