Chips és kolbász? Levesbe vele!

Ilyet még tuti nem főztél, de nem fogod megbánni!

2015/12/02

Öt évig éltem vidéken, így magától értetődő, hogy a kolbász az életem részévé vált (ahogy a pálinka is, de erről nem illik beszélni). Ezenfelül a chips nagy mennyiségben történő fogyasztása is kedvelt tevékenységeim közé tartozik, így az alábbi receptre azonnal felfigyeltem. 

Hozzávalók 6 adag leveshez:

  • 25 dkg vöröslencse
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg chorizo
  • 80 dkg konzerv paradicsom (2 db konzerv, hámozott, szeletelt)
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 8.5 dl alaplé (zöldség vagy csirke)
  • 1 ek füstölt pirospaprika (csapott)
  • 1 teáskanál római kömény (nem őrölt)
  • 1 ek méz
  • bors ízlés szerint
  • 1 csipet só
  • 1 ek vörösborecet
  • 200 ml görög joghurt
  • 1 közepes db lime
leves_nosalty
Fotó: nosalty.hu

Az elkészítés nem is túl bonyolult. A lebőrözött és felkockázott chorizot egy serpenyőben megpirítjuk hagyva, hogy a zsírja is kisüljön. Amikor már egészen ropogós egy szűrőkanállal kiszedjük a serpenyőből. A maradék zsíron megpirítjuk a hagymát, utána hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és a köménymagot, és kb. 10 percig még pirítjuk, mire egészen puhává és fényessé válik. Ekkor hozzátesszük az aprított fokhagymát és még egy perc pirítás után végeztünk is ezzel a résszel. Szórjuk rá a paprikát és a mézet, adjuk hozzá az ecetet, forraljuk össze, és ekkor jöhet a paradicsom. Ha összesült, az egészet átöntjük egy lábasba, és abban hozzáadjuk az alaplevet és a lencsét. Forrás után alacsonyabb fokozaton addig főzzük, amíg a lencse is megpuhul. Ha kész, botmixerrel az egészet krémesítjük, de hagyunk benne kis darabkákat, amik evés közben elolvadhatnak a szánkban. 

Egy kanál felhabosított joghurttal tálalhatjuk, rászórva a kolbász chipset, egy-egy szelet lime-mal megkoronázva alkotásunkat.

Hozzászólások