Cipóban sült főtt csülök

Laktató és isteni étel

2016/11/08

A cipóban sült főtt csülök mellé köretként grillezett zöldségeket ajánlok, hiszen a csülök már önmagában is épp elég laktató étel. 

Hozzávalók:

  • 1 db 2,5 kg-os csülök
  • 50 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 4 dl sör
  • 1 db tojás
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 4-5 babérlevél
  • 6-8 szem borókabogyó
  • őrölt kömény
  • bors

Elkészítés:

1. A csülköt sós vízben, babérlevéllel, borókabogyóval és pár gerezd fokhagymával fedő alatt másfél-két óra alatt puhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni, és kicsontozzuk.

2. Az élesztőt kevés cukorral langyos tejben felfuttatjuk, majd eldolgozzuk a liszttel, egy csipet sóval, őrölt köménnyel és a sörrel.

3. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 45 percig kelesztjük.

4. A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és nagyobb darabokra vágjuk.

5. A kicsontozott, kihűlt csülköt feldaraboljuk, és darabonként a tésztába tekerjük.

6. A cipókat olajjal kikent tepsibe helyezzük.

7. Tetejüket megkenjük tojással, és 210°C fokos sütőben pirosra sütjük.

Jó étvágyat!

Hozzászólások