Csak nem előbújik a nap?

A hőmérséklet viszont nem növekszik

2015/10/12

A vasárnap éjjeli esőzések reggelre sok helyen nyomot hagyhatnak, jelentős mennyiségre lehet számítani. Hétfőn felszakadozik a felhőzet, még a nap is kisüthet!

Éjszaka még borult lesz az ég, átmeneti csapadékszünetek mellett sokfelé várható további eső. Többfelé hullhat jelentős mennyiség. Hajnalban még csak a nyugati határnál, hétfőn napközben a Dunántúlon vékonyodik el, szakadozik fel a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. A Dunától keletre sok marad a felhő, és ott még többfelé várható eső, késő délutántól csökken jelentősen a csapadék mennyisége és előfordulása. (Az Északi-középhegység magasabban fekvő területein vegyes halmazállapotú csapadék is lehet.) Az élénk északkeleti, északi szél többfelé megerősödik, kezdetben az Észak-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon viharos széllökésekre is számítani kell. Hétfőn már csak nyugaton erősödhet meg helyenként az északnyugati szél, majd mérséklődik a légmozgás.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 6 és 11 fok között várható.

Stormy sunset view through jungles in Thailand.

Időjárási helyzet Európában

A kontinensünkön a tél és a nyár egyaránt jelen van. A Kelet-európai-síkságon és az Urál előterében ciklon hatására borult az ég, az északabbi területeken több helyen havazik. Ott napközben is csak kevéssel emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet. Ugyanakkor a Pireneusi-félsziget délkeleti részén többnyire napos időben 26, 27 fokig melegszik fel délutánra a levegő, a kontinens legmelegebb pontja pedig Cipruson van, ahol 30 fokot is mérnek. Hazánk időjárásában kitüntetett szerepet játszik egy a középpontjával a Földközi-tenger középső medencéje felett örvénylő mediterrán ciklon. Területén sokfelé esik az eső, többfelé jelentős mennyiségű csapadék is előfordul; így az elmúlt 24 óra során Horvátországban, Macedóniában, valamint Bosznia-Hercegovina egyes körzeteiben 80-100 mm hullott. Hétfő estig a Kárpát-medencében is még további, helyenként jelentősebb mennyiségű csapadék várható, de holnap délutánra már egyre nagyobb területen megszűnik az eső.
    

Hozzászólások