Családi fotók – a legkínosabb válogatás

Egy válogatás, amitől csak a fejed fogod tudni vakarni

2016/09/21

Vannak olyan fényképeink, amiket nem mutogatunk senkinek. De van, ami a bilihajnál és a csokinyakinál is rosszabb: a régi családi fotók. Főleg ha ilyenek.

Tegye fel a kezét, aki emlékszik még az előre beállított óvodai és iskolai fotókra! Tudjátok, amiket mindig feldobott egy játékrobot, egy baba vagy valami műanyag állatka, és amiken olyan hajunk volt, mint egy szalajtott őrültnek, nemre való tekintet nélkül. Borzalmasak voltak, igaz? De azért mindannyian tudjuk, hogy van még azoknál is rosszabb: a családi fotók. 

Előre beállított, idillikus hangulat helyett feszült erőltetettséget sugalló pózok. Kötelezően elegáns megjelenés, amit egy gyereknél a legrosszabb horgolt pulcsi és a legkirívóbb mintájú csokornyakkendő tett teljesen groteszké. Esetleg bizonyos családoknál egyenruha, hogy mindenki hasonlítson apura és anyura, akik a kortrend vak követésében olyan torz mementót állítanak a családnak, ami (szerencsére) sosem volt rá igazán jellemző, s még kevesebb valóság volt a konstrukció alapjaiban.

És hogy mi lehet még ezeknél is rosszabb? Például ha huszonéves fejjel anyaszült meztelenül kell a szintén pucér anyádhoz simulnod – de csak azért, mert ádámkosztümös apád mellett már nincs hely, elfoglalták a testvéreid. Mert hogy vannak ilyen fotók, sőt még ennél is rosszabbak. Nem hiszed el? Megmutatjuk őket.

Hozzászólások