Cseh László Európa bajnok tizenkettedszer is!

Kozma Dominik épp, hogy lemaradt a 200 gyors bronzérméről

2014/08/21
Cseh László Európa bajnok tizenkettedszer is!

Pályafutása 12. Eb-aranyát szerezte meg Cseh László – egyszersmind élete legszorosabb győzelmét aratta az Eb-ken: 7 századdal érte előbb a falat német riválisánál. Laci zsinórban ötödször nyerte meg a számot, ilyenre az Eb-k történetében korábban szintén csak ő volt képes, 400 vegyesen…

„Nagy mák volt, életem legszorosabb Eb-sikere – mondta utóbb. – Akárhogy is nézem, az idő nem igazán jó, úgy is mondhatnám, gyenge (egy tizeddel ment rosszabbat, mint az elődöntőben). A mellúszásomon kell még javítani: most tanultam egy új technikát, alapvetően jól bevált, de még nem működött annyira, mint szeretném. Az állóképességemmel nincs baj, viszont kellenek az új módszerek, mert a sebességet muszáj növelni, azt pedig már csak technikával lehet. Remélem, a jövőben jelentősen tudok gyorsulni, erre szükségem lesz, hogy ott legyek az elején.”
Kozma Dominik - fotó: www.hatharom.com
Kozma Dominik – fotó: www.hatharom.com

Amennyivel nyert Laci, csaknem annyival maradt el a 200 gyors bronzérméről Kozma Dominik. Cseh kőbányás klubtársa fantasztikusan ment, ám az utolsó métereken az 1-es pályán úszó francia világklasszis, Yannick Agnel 13 századdal előtte érte el a falat (közben a belső pályákon a szerb Sztjepanovics két századdal megelőzte a hazaiak kedvencét, Paul Biedermannt).

Dominik mindazonáltal egyáltalán nem volt elkeseredve: „Na már ezért megérte: végre meghaltam a végére. Jó volt, baromi jó, nem zavar, hogy nem lett meg az érem. Persze, álmodtam jobbról, mindig álmodunk, de semmi gond, hogy most nem lett még meg. Ehhez a számhoz kell a rutin, Agnel is megmutatta ma, nagy klasszis, az egyes pályán lett dobogós. Ez életem első Eb-je, amikor mindenki itt van, úgyhogy ez a negyedik hely nagyon értékes. Majd jövőre a vébén odaverek nekik keményen!”

Gyurta Dániel - fotó: MOB
Gyurta Dániel – fotó: MOB

Harmadik finalistánk, Gyurta Gergely sajnos nem tudott a többiekkel menni 1500 gyorson, akik – különösen a viadalt vezető Gregorio Paltrinieri – iszonyatos iramot diktáltak. Az olasz bődületes Európa-csúcsot úszott (első európaiként került 14:40 alá), Gege pedig végül a 6. helyen ért célba.

„Most ennyire tellett – nyilatkozta az ifjabbik Gyurta. – Az látszik, hogy nem igazán megy egyszerre a nyíltvízi meg aztán a medencében az 1500 – de ezt majd megbeszélem az edzőimmel. Ez a mezőny most bivalyerős volt, ugyanez az idő két éve elég volt a bronzhoz, most csak hatodik lehetett vele lenni, bár így is életem második legjobbja, és ha megúszom a legjobbat, az is csupán az ötödik helyre lett volna elég itt ma. Örülök, hogy így le tudtam úszni az ezerötöt egymás után kétszer, a nyíltvízi úszások után.” (MOB – MUSZ)

Hozzászólások