Cseke Katinka: Skizofrén helyzet látni magamat a tévében

Cseke Katinka őszintén vallott

2017/11/24

Sztárszerzőnk Cseke Katinka legújabb írását mutatjuk be nektek, melyben arról mesélt, hogy milyen is önmagát viszontlátni a képernyőn.

Van magadban egy kép. Ez a kép általában tele van illúzióval, természetesen saját magad javára. Azt gondolod magasabb vagy, vékonyabb, szebb, fotogénebb, természetesen empatikus. Nem érted, amikor azt mondják a szüleid, hogy nagy a szád, hirtelen haragú vagy, meg kéne változni, összeszedni magad és koncentrálni az életedre. Nem érted, mikor azt mondja a gyereked, hogy “türelmetlen vagy anya”, mikor azt mondja a volt férjed, hogy “sokszor vagy lekezelő vele”. Ekkor pedig szeret annyira Isten, hogy ad egy lehetőséget, hogy lásd magad kívűlről, olyan helyzetekben, olyan szituációkban, amiről 46 évig fogalmad sem volt. Leülsz a tévé elé, fogod a kis csipszedet, a mandulás csokidat, a jó kis cukros üdítődet, és azt gondolod, hogy fogsz látni egy magas, vékony, csinos lányt, aki nagy piros hátizsákkal átszeli Ázsiát. Ehhez képest látsz egy nagy darab, hangos, enyhén frusztrált, kissé idegbeteg lányt. A fotelből nézve azt gondolod, hogy elgurult a gyógyszere. Ezt rá lehet kenni arra, hogy fél a kígyóktól, hogy meleg van, hogy úgy érzi hogy a párja nem tud 100%-ot teljesíteni, de ez mind mind csak magyarázat. Itt belül van a gond. És indul a show. Már nem olyan édes a mandulás tejcsoki, már nem csúszik olyan könnyen a csipsz, szárad a szád, folyik rólad a víz a tévé előtt ülve, a kényelmes fotelben, összeszorul a gyomrod és rájössz arra, hogy te ezt a lányt nem akarod látni. De akkor már nincs visszaút. Elindul az igazi SHOW. Nagybetűkkel. Telnek a napok, és már délután gyomorgörcsöd van, hogy mi lesz este, mennyit fogsz kiabálni, hol pattan el a húr, hol jön ki belőled az ideggyenge, frusztrált, öntörvényű, senkire nem hallgató és senkit figyelembe nem vevő őrült. Aztán jön az összeomlás, a mély összeomlás, amikor az utcára sem mersz kimenni, mert azt gondolod, hogy az emberek elfordulnak. Ekkor valami mélyen megfogalmazódik benned: változtatni kell. Ennél nagyobb esélyt a sorstól azt hiszem még soha nem kaptam, mint az Ázsia Expressz. Aztán átesel a ló túlsó oldalára, marcangolod és bántod magad, már szólnak a barátaid, az ismerőseid, a családod, hogy ennyire nem gáz a helyzet. Aztán egyszer észreveszed, hogy nyugodtabb vagy a gyerekkel, szebben beszélsz a taxis haveroddal, azt mondják a stúdióban halkabbak lettek a Bodolai Böbe jelenetek és valami végérvényesen megváltozik.

Bár lesznek még kirohanások, lesznek robbanásig feszült helyzetek, de mindig ott lesz bennem valaki, aki figyelmeztetni fog ezekben a helyzetekben, hogy csak egy kicsit is, de jó lenne ha beleképzelnéd a másik helyzetébe magad, és kicsit empatikusabb lennél. És akkor megtörténik a csoda, ülsz a fotelben, nézed a showt, és az a nagyhangú, erőszakos lány egyszercsak visszavesz és halkabb lesz. Előjön a humora és látszik, hogy mennyit fogyott, napbarnított az arca és világosvörösre van szívva a haja. Szebbnek, szimpatikusabbnak látod és vele nevetsz, Nekem erről szólt az Ázsia Expressz. Szeretlek Zita és köszönöm a tanítást!

Hozzászólások