Cserére szorul Végvári Tamás kajakja – Az oroszok az ötödikek

Szerbia is a legjobb négy között vízilabdában - a nap sporthírei röviden

2014/07/24


Cserére szorul az Európát körbehajózó Végvári Tamás kajakja

Négyezer kilométer után cserére szorul az Európa körbekajakozásán dolgozó Végvári Tamás hajója, aki Athén partjaitól tért haza, hogy felkészüljön útja őszi folytatására.

Az elmúlt években Végvári Tamás hajójában teleltek már tyúkok, törték meg kikötőben és volt kamion mögé ragasztószalagozva is. A megtett út során kajakja eddig remekül szolgált a kemény feltételek ellenére is, de most már megtört, megkopott, több helyen ereszt is – olvasható a sportember MTI-hez eljuttatott közleményében.

Végvári Tamás - fotó: www.think.transindex.ro
Végvári Tamás – fotó: www.think.transindex.ro

sportoló 25 ezer kilométeres utazása 2012-ben indult Budakalászról, majd a Dunán, a Fekete-tengeren, Isztambulon át a Márvány- és az Égei-tenger partvidékén több mint 4 ezer kilométert tett meg Athénig.

A görög főváros elérése óriási dolog. Egyfelől azért, mert ez az egyik legdélebbi pont, másrészt innen nyílik meg az út Gibraltár felé” – véli Végvári Tamás, aki jelenleg Magyarországon készül a következő táv megtételére. Tervei szerint szeptember végén északnak fordulva folytatja útját Korinthosz, majd Albánia felé.
Végvári Tamás tizennyolc évvel ezelőtt kajakozott már Dél-Amerikában, a Tűzföldön, a Horn-fok közelében és Norvégia fjordjaiban is. A Vadvízi Egyesület alapító elnökeként, oktatóként és túravezetőként bejárta Európa vadvizeit Ukrajnától Korzikáig, de a Himalájában is evezett már.

Vízilabda Eb – Az oroszoké az ötödik hely a nőknél

Az orosz válogatott végzett az ötödik helyen a budapesti Vízilabda Európa-bajnokság női tornáján, mivel a csütörtöki helyosztó mérkőzésen két góllal legyőzte a görög csapatot.

fotó: www.waterpolo.hu Facebook oldal
fotó: www.waterpolo.hu Facebook oldal

Eredmény:
az 5. helyért:
Oroszország-Görögország 7-5 (3-3, 3-1, 0-1, 1-0)
elődöntő:
Magyarország-Spanyolország 16.30
Olaszország-Hollandia 18.00

 

Vízilabda Eb – Szerbia is a legjobb négy között

A horvátokat verő olaszok után a szerb férfiválogatott is bejutott a legjobb négy közé a budapesti Vízilabda Európa-bajnokságon, miután a szerda esti második keresztbejátszásos meccsen legyőzte Görögország csapatát.

Eredmény, az elődöntőbe jutásért:
Szerbia-Görögország 13-9 (3-2, 4-3, 4-2, 2-2)

Az Európa-bajnoki címvédő szerbek az első negyedben egy góllal vezettek a tavalyi vb-n és a tavalyelőtti Eb-n egyformán hatodik görögökkel szemben. A második játékrészben már 6-3 is volt a javukra, ám a szívós ellenfél átmenetileg egytalálatnyira visszazárkózott.     A nagyszünet után viszont egyértelművé vált, hogy nem lesz meglepetés. Az erőviszonyoknak megfelelően a délszlávok fokozatosan elhúztak, a harmadik negyedben már 11-6 is volt a javukra, s bár még volt egy eredményes görög részhajrá (11-9), a vége négygólos szerb győzelem lett.

A görög Evengelosz Delakasz (k) és a szerb Dusko Pijetlovic (j) a budapesti vízilabda Európa-bajnokság Szerbia - Görögország mérkőzésén - fotó: MTI Kovács Tamás
A görög Evengelosz Delakasz (k) és a szerb Dusko Pijetlovic (j) a budapesti vízilabda Európa-bajnokság Szerbia – Görögország mérkőzésén – fotó: MTI Kovács Tamás

A pénteki első elődöntőt 19.00 órától vívja a magyar és az olasz válogatott, míg a másik elődöntőben a Benedek Tibor szövetségi kapitány irányította nemzeti csapathoz hasonlóan a saját hatos csoportjukban győztes montenegróiak 20.30-tól mérkőznek meg a szerbekkel.
Korábban:
az elődöntőbe jutásért:
Olaszország-Horvátország 8-7 (1-1, 3-2, 2-2, 2-2)
a 7-12. helyért:
Franciaország-Grúzia 10-6 (2-2, 3-1, 3-2, 2-1)
Németország-Oroszország 9-8 (1-1, 2-4, 3-1, 3-2)

Labdarúgás – A tartós nemzetközi kupaszereplés a cél az MTK-nál

A tartós nemzetközi kupaszereplés elérése a cél az MTK Budapest labdarúgócsapatánál a következő két-három évben.

Domonyai László klubigazgató a csütörtöki szezonnyitó sajtótájékoztatón elmondta, a kék-fehéreknél koncepcióváltás történt, a jövőben olyan csapatot képzelnek el, amelybe három-négy rutinos magyar játékos mellé ugyanennyi minőségi külföldi labdarúgót igazolnak, emellett továbbra sem mondanak le a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiáról kikerülő tehetséges fiatalok beépítéséről.

Hrepka Ádám - fotó:  www.vaol.hu
Hrepka Ádám – fotó: www.vaol.hu

Ennek szellemében tért vissza a nyáron a csatársorba Hrepka Ádám, valamint érkezett a középpályára Szombathelyről Halmai Ramon, illetve Kaposvárról a szenegáli Thiam. Garami József szakmai igazgató szerint még egy balhátvédet és egy szélsőt akarnak szerződtetni augusztus végéig. Többek között spanyol és holland labdarúgók is szerepelnek náluk próbajátékon. Szóba került az is, hogy az MTK Kisvárdáról szerződtette Bouard Myke Ramost, ám a fiatal brazil csatár még legalább fél évig biztosan az élvonalba jutásért küzdő szabolcsi csapatnál marad.

A hosszú távú stratégia jegyében a fővárosi klub 2017-ig állapodott meg Hrepkával, és a tavasszal nagy erősítést jelentő Torghelle Sándorral is két évet hosszabbított. Domonyai László klubigazgató hangsúlyozta, hogy a válogatott csatárra pályafutása befejezése után sportvezetőként is számítanak a Hungária körúton. Elhangzott, hogy a csípőműtéten átesett Torghelle még nem teljesen egészséges, és várhatóan csak két-három hét múlva játszhat. Garami József emlékezetett arra, hogy emellett Csiki és Baki sérülése is nehezítette a kék-fehérek felkészülését, így három-négy hetet még várni kell arra, hogy a csapata igazán összeálljon.

Torghelle Sándor - fotó: www.sport365.hu
Torghelle Sándor – fotó: www.sport365.hu

A sajtótájékoztatón bemutatták az MTK új mezeit, eszerint Hrepkáék a hazai találkozókon továbbra is egy átlósan kék csíkos felsőben, míg idegenben tiszta királykék szerelésben lépnek majd pályára. Ezúttal is külön mezt gyártattak a Ferencváros elleni örökrangadóra, amelyen egy klasszikus, de vékonyabb kék-fehér keresztcsíkos felsőt viselnek majd Garami József tanítványai.
Szegő Tibor kommunikációs igazgató bejelentette, hogy reményeik szerint napokon belül elkészül a klub új honlapja, amelyen nemcsak a labdarúgócsapattal, hanem a többi 25 sportággal kapcsolatos híreket is olvashatják majd a szurkolók. (MTI)

Hozzászólások