Csináld magad: egyéni tökdísz Halloween-re


Ne tökölj, csináld magad

2014/09/22

A Halloween évek óta hódít nálunk is. Már szeptemberben megjelennek a virágárusoknál és kreatív boltokban a különböző méretű és formájú dísztökök, amikből aztán a legkülönbözőbb lámpásokat lehet elkészíteni október végére. Most egy kicsit más technikát ajánlunk: becsomagoljuk a tököt. 

tok

Nem véletlen, hogy a kelta eredetű Halloween manapság az eredendően keresztény ünnepekhez ragaszkodó európai országokban is hódít: hajlunk arra, hogy a komor, sötét, félelmetes, ugyanakkor unalmas téli napokat a kelta ősök hagyományait követve fénnyel, meleggel mulatozással űzzük el.

tok1

Ennek pedig elmaradhatatlan jelképe a démonűző erejűnek tartott töklámpás: a lámpa és a mécses a fény, a sötétség elleni harc szimbóluma, a gyorsan növő és hamar hervadó növény a tök, pedig a mulandóság jelképe. Az ünnep uralkodó színe a narancssárga és a fekete. A sárga az érett gabonát és a gyümölcsöket képviseli a fekete a mágia színe.

tok2

És akkor nézzük, hogyan készítsünk egyéni tökdíszt magunknak!

Hozzávalók:– tök (valódi vagy műanyag)

  • csomagolópapír vagy szalvéta
  • decoupage-ragasztó
  • olló
  • ecset

tok3
Mérjük rá a tökre, mennyi papírra lesz szükségünk. Figyeljünk rá, hogy a tök teljes felszínét be kell borítanunk! Vágjuk le a megfelelő méretű papírt. 

tok4

Kenjük be a decoupage-ragasztóval a papír hátoldalát az ecset segítségével, majd borítsuk be a papírral a tököt. Vágjuk be a papírt a tök tetején és alján, és így simítsuk el a papírt. Figyeljünk rá, hogy sehol ne gyűrődjön!

tok6

Kenjük be a ragasztóval a tökre felragasztott papír külső felületét is, majd hagyjuk megszáradni. Ezáltal egységes felületet kapunk, és a papír is jobban a helyén marad. 

tok9

Hozzászólások