Csodálatos kastélyok Európából


Időutazás a letűnt korok világába

2014/08/30

Európa lélegzetelállító kastélyain és arisztokratikus palotáin keresztül a történelem elevenedik meg a szemünk előtt. Ódon falai és gazdagon díszített termei egy-egy kor szellemiségéről tesznek tanúbizonyságot. Tíz gyönyörű kastélyt gyűjtöttünk össze nektek!

Azay le Rideau, Franciaország

Ezt a csodás kis kastélyt a 16. század első felében építették az Indre folyó egy szigetére, ez volt az egyik első a sok reneszánsz kastély közül, amelyet a Loire völgyébe építettek. A körülötte lévő folyó víztükre általában zavartalan és szépen visszatükrözi a kastélyt, ami így egészen mesebelinek tűnik. Tours városától néhány km-re, délre található, és gyönyörű erdős, ligetes terület veszi körbe.

azay-le-rideau-loirevolgy3

Sant’Angelo kastély (Angyalvár), Olaszország

Az Angyalvár Hadrianus császár síremléke Rómában. A Tevere jobb partján áll, a folyón átívelő Ponte Sant’Angelo köti össze a várossal. Az Angyalvár nevet az 590-ben pusztító pestisjárvány idején kapta: a járvány elhárítására I. Gergely pápa könyörgő körmeneteket tartott. A legenda szerint egy alkalommal a vár tetején meglátta Szent Mihály arkangyalt, amint a büntetés kardját visszahelyezi hüvelyébe: ezzel jelezte a járvány végét.

Sant’Angelo kastély (Angyalvár), Roma

Château de Chambord, Franciaország

A Loire-völgy legnagyobb kastélya üresen állt a francia forradalom és a második világháború közötti időszakban. A világháború alatt arra használták, hogy a Louvre és más francia galériák felbecsülhetetlen értékű műalkotásait őrizték benne.

Château de Chambord

Neuschwanstein kastély, Németország

Ezt a 19. századi fellegvárat  II. Lajos, Bajorország királya építtette. A Neuschwanstein kastély Németország egyik fő látványossága,  évente több mint egy millióan látogatják meg. Nem véletlen, hogy több mesebeli kastélynak is ez a fantasztikus, kecses tornyú építmény adta az ihletet, ilyen például a Csipkerózsika-kastély Disneylandben.

schloss-neuschwanstein-nemetorszag

Stalker Castle, Skócia

A szigetvár festői sziluettje kedvelt fénykép- és filmmotívummá vált. Többek által ismert a Castle Stalker az angol Monty Python csoport rendezésében készült Gyalog galopp című filmből, de a Hegylakó című filmben is szerepelt.

Stalker Castle

Predjama kastély, Szlovénia

A XIII. századi Predjama kastély erős és bevehetetlen, tökéletes búvóhely volt a merész, lázadó lovag, Predjamai Erazem számára, akiről több romantikus legenda is szól. A kastélyból egy átjáró vezet egy földalatti üregben kialakított búvóhelyhez.

Predjama kastély

Cochem kastély, Németország

Az évszázadok alatt ez a kastély szolgálta a francia és a német királyt is. 1689-ben egy tűz pusztított benne, azonban szerencsére 1868-ban egy német üzletember felújította.

Cochem kastély

Mont Saint-Michel, Franciaország

Mont-Saint-Michel egyike Franciaország legragyogóbb gyöngyszemeinek, ahova már több mint 1000 év óta zarándokok és utazók tömegei vándorolnak. A szigetet, mely még most is misztikus jelentőséggel bír régen csak apály idején lehetett megközelíteni, így a csendes elszigeteltség oda vonzotta a szerzeteseket, akik hamarosan kis kápolnát építettek. A bencés templom építését 1020-ban kezdték és a majdnem 100 évig tartó munkálatok végén egy román stílusú, félköríves ablakokkal díszített és vaskos falakkal alátámasztott kolostor született.

Mont Saint-Michel

Hohenzollern-kastély, Németország

A Hohenzollern kastély Délnyugat-Németországban, Stuttgarttól 50 km-re délre fekszik, a Hohenzollern-hegy tetején, 855 m magasan. Eredetileg a 11. század első felében épült, de 1423-ban a sváb császári városok tíz hónapos ostromában teljesen megsemmisült. 1454 és 1461 között nagyobbra és erősebbre építették.

Németország - A hechingeni vár

Dunnottar, Skócia

Dunnottar vára egy romos, középkori erődítmény, mely egy meredek, sziklás földnyelven helyezkedik el, Skócia északkeleti partvonalán. A ma is látható épületmaradványok nagyjából a XV. és a XVI. századból származnak, de úgy tartják, hogy egy fontos erődítés már állt e helyen az úgynevezett sötét kor (korai középkor) idején is.

Dunnottar

 

Hozzászólások