Csökken a felhőzet, megszűnik az esőzés

Talán kirándulni is lehet

2014/10/25

Szombaton északkelet, kelet felől lassan egyre nagyobb területen felszakadozik, hosszabb-rövidebb időre csökken a felhőzet, de a Dunántúl nyugati felén estig túlnyomóan borult marad az ég.

Számottevő csapadék napközben már sehol sem valószínű. Reggel délen foltokban köd előfordulhat. Az északkeleti, északi szél fokozatosan mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 6 fok között alakul, de ahol északkeleten felszakadozik a felhőzet, 0, -1 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 9 és 13 fok között várható.

ősz

Időjárási helyzet Európában

A Barents-tengertől a Kelet-európai-síkság fölé benyúló anticiklont igen hideg, száraz levegő tölti ki: a derült ég alatt reggelre nagy területen -10, -15 fokig hűl le a levegő, és napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A magasnyomás keleti peremén már borult ég a jellemző, és sokfelé esik a hó. A Balkán-félsziget térsége fölött ciklon örvénylik, amely az elmúlt 24 órában a Kárpát-medencétől a Fekete-, illetve a Földközi-tengerig sokfelé kiadós esőzést okozott. A csúcshőmérséklet ezen régió észak részén többnyire 8, 14 fok között alakul, délen ugyanakkor még 20 fok fölé melegszik fel levegő. A kontinens nyugati partvidékén is sok a felhő, és többfelé fordul elő eső, zápor, délutánonként általában 12, 17 fokot mérnek. A szárazföld legmelegebb térsége az Ibériai-félsziget vidéke, ahol anticiklonális hatások érvényesülnek, sokat süt a nap, és a félsziget nagy részén 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Hozzászólások