Csökken a szexuális vágy szülés után?

Ne most, drágám!

2014/08/31

A gyermek érkezése mindent megváltoztat egy pár életében, így a szexualitás is más irányt vesz. Még akkor is, ha a vágy nem csökken, és élvezik az együttléteket, hiszen nem bújhatnak össze bármikor.

Hatalmas változást jelent egy nő szervezetére nézve a szülés, hiszen nem csak azzal a ténnyel kell számolni, hogy világra jön egy gyermek, hanem annak következményeivel is. A hormonháztartás megváltozik, emiatt a nők kevésbé kívánják a szexet. Ám nem szabad csak a hormonokra fogni mindent!

Az esetleges gátmetszés utáni varrás miatt jó ideig fájdalmas lehet az intim érintkezés. Az anyukákban sokszor kialakul egy korábban nem tapasztalt szégyenérzet, hiszen testének azt a részét “bárki” láthatta a szülőszobán, amit eddig csak a párjával osztott meg. A szexuális vágy gátlója lehet az is, hogy együttlét közben bármikor elcseppenhet az anyatej. Ha pedig valaki olyan szerencsés, hogy egyetlen hasonló problémával sem kell szembenéznie, akkor sem lesz minden olyan, mint régen, mert korábban a pár akkor bújhatott össze, amikor csak akart, mostantól viszont a baba ritmusához kell igazítani ezt is.

család

 

Tippek, hogy a gyermekáldás után is aktív legyen a szexuális élet!

  • a gyermekágyi időszak 6 hét, a test regenerálódása miatt ezt érdemes kivárni!
  • mindenekelőtt nagy adag türelemmel, humorral és kreativitással együtt bújjatok ágyba!
  • semmiről se féljetek beszélni! Ha elmondod a másiknak a félelmeidet, aggodalmaidat, ő sem fogja félreérteni az esetleges elutasításod vagy a korábbitól eltérő reakciódat!
  • nem baj, ha egy-két csepp anyatej is szerepet kap! Ha mégis nagyon zavar, beszéld meg a pároddal, hogy amíg szopik a babátok – hosszú hónapok is lehetnek – másként foglalkozzon a melleddel!
  • ha fájdalmas az együttlét, először legyetek lassabbak, finomabbak, ha nem segít, próbáljatok ki új pozitúrákat, még hasznos is lehet!
  • gyakran előfordul ilyenkor a hüvelyszárazság; ilyenkor szerezz be kenőcsöt vagy kúpot, de mindenképp egyeztess az orvosoddal!
  • akármilyen kicsi a baba, pár órára nyugodtan bízzátok rá valakire olykor-olykor. Nagyon jót fog tenni a kapcsolatotoknak akkor is, ha ezt az időt nem is feltétlenül szexre használjátok.
  • amennyiben jó ideje nem tudjátok megoldani a problémáitokat, feltétlenül forduljatok szakemberhez. Ő már rengeteg hasonló helyzettel találkozott, és minden bizonnyal segíteni tud!
  • ha egy szobában alszotok a babával, az intim együttlét idejére menjetek másik helyiségbe!
  • ha az érzelmeitek nem változtak, továbbra is nagyon szeretitek egymást, akkor nagy baj nem lehet!
Hozzászólások