Csokorba gyűjtöttük a legextrémebb tech újdonságokat

Inhabitat Zöld hét: „spaser”-ek, elemmel működő repülőgépek, pólóra nyomtatott telefonok

2014/05/23

Az  Inhabitatnél dolgozó barátunk minden héten bemutatja nekünk a hét legérdekesebb zöld fejlesztési és clean technológia híreit – ez a „Zöld Hét”.

Itt a világ legkisebb 3D-s nyomtató tolla

lix-3d-printing-pen-537x347

A technológia az „egyre kisebb” tendencia felé halad – ezen a héten az Inhabitat a LIX-re – a világ legkisebb, USB port által vezérelt 3D nyomtató tollára vetett egy pillantást. Miközben brit ideg tudósok egy csoportja próbálja felszíjazni a világ legkisebb 3D pár szemüvegét egy imádkozó sáskára, hogy aztán egy rakás érdekes 3D videot vetítsenek le neki. A tanulmány célja, hogy többet tudjunk meg a 3D vizuális látványról.

Pólóra nyomtatott telefonok

cellphone-clothing

A mobil telefonok is hamarosan nagyon lekicsinyedhetnek. A Monash Egyetem kutatói pedig kifejlesztették a világ első „Spaser”-ét, ami alapvetően egy lézer – ámde nanoskála nagyságrend szerint. A fejlesztés odáig fajulhat, hogy a telefonok annyira kicsik lesznek, hogy akár a ruhánkra is kinyomtathatják őket.  Imogen Heap zenész pedig egy interaktív kesztyűt talált fel, amely a zenére mozogni kezd.

Embert elnyelő lukak a Michigan tónál?

Mount-Baldy-closed-because-of-holes-2

A napenergia további teret nyer az amerikai nyugaton, hiszen a világ legnagyobb teljes mértékben napenergia üzemű erőműve éppen nemrégen nyitott meg. És mivel a nyár gyorsan közeledik, bemutatunk egy természetes úszómedencét Spanyolországban, amely ültetvényeken keresztül szűri meg a vizet. Van egy olyan érdekesség is, amelyet biztosan nem fogtok látni a nyáron: a hatóságok lezárták a nagy dűne elérhetőségét a Michigan tóhoz közel, mert titokzatos, embert elnyelni képes lyukak támadtak benne.

Jönnek az elektromos repülőgépek?

Airbus-E-Fan-3

A Tesla továbbra is lefedi az országot elektromos autó töltőállomásaival – és nemrégiben vágta át a cég a szalagot a 100-dik szuper töltőn. Most, amikor az elektromos autók látszanak egyre inkább a mainstream-et alkotni, követhetik-e ezt vajon az elektromos repülőgépek? A világ első, akkumulátorral meghajtott repülőgépe, az E-Fan éppen most tette meg első repülőútját Franciaországban.

Hozzászólások