Csúcson a menekülthullám, háromezer embert fogtak el

Akár a honvédséget is bevethetik

2015/08/27

Rekordot döntött a menekülthullám Magyarországon, a hivatalos statisztikák szerint szerdán 3241 embert fogtak el tiltott határátlépés miatta  rendőrök és a velük együttműködő polgárőrök, közöttük 698 gyermek is volt.

A legtöbb menekült Röszke területéről állították elő a rendőrök, nagy részük azt állította, hogy szír, afgán vagy pakisztáni állampolgár. Miközben összesen 3241 embert fogtak el a hatóságok, huszoneggyel szemben embercsempészet miatt indul eljárás.

Az érkezők ugyanakkor egyre agresszívebbek, a röszkei táborban már könnygázt kellett bevetni ellenük, mert mintegy kétszázan feldühödtek, vélhetően az adminisztrációs lassúság miatt. Ugyanakkor a Fidesz szerint az eset jól mutatja, hogy egyre nehezebben kezelhető a határ menti helyzet, ezért kezdeményezi a honvédség bevetését.

HUNGARY-EUROPE-MIGRANTS-EU

Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke Brüsszel képtelen megoldani a helyzetet, amiben sajnos igaza van, mert érdmei döntésre eddig képtelen volt az EU vezetése, a magyar kormányka pedig azért is kell tennie valamit, mert a mi határainkról van szó.

Egyrészt az embercsempészettel szemben kell fellépni szigorúbb jogi eszközökkel, és a határzár, vagyis a drótkerítés megrongálása is bűncselekménynek fog minősülni. A helyzetet azonban nem csak legfelső szinten kell kezelni, hanem az embereknek sem szabad pánikba esniük.

Erre sajnos jó példa az egyik szélsőséges hírportál, amely azt terjeszti, hogy menekültek késeltek Budaofokon, amiből szerencsére semmi sem igaz. A rendőrség szerint csak annyi történt, hogy 48 menekültet szállítottak el a városból, de összetűzés nem volt.

Hozzászólások